I když u nás chodí Ježíšek, tak Vánoce se blíží rychlostí santových saní. Advent je v plném proudu a tak vyvstává otázka - jak si ho zpříjemnit? Skvělá volba jsou horké alkoholické nápoje, které vás zahřejí, pohladí po duši a vykouzlí krásný úsměv na rtech.
Prosinec 2021 vás vyzývá ke koštu top produktů, které vytvoří atmosféru “jako víno”.
Oslavte Vánoce a Silvestra se svátečními drinky v ruce! Teplé alkoholické nápoje už na vás čekají na Winehouse.cz, kde najdete vše od klasického svařeného vína, až po legendární vánoční vaječný koňak.
Tak hezké Vánoce a na zdraví! Salut!
#1 Tradiční 5složkový recept na Svařené víno
Aneb, jak se zpívá v jedné české známé písni “mám rád, rád svařák”! Tento lahodný nápoj patří k vánoční atmosféře, stejně jako bramborový salát na štědrovečerní tabuli. S tímto tajným prastarým receptem se pojí legendy. Pili ho bohové na Olympu a rádi!
Komu by správně připravený “svařák” nechutnal, že? Recept na tento voňavý nápoj se poprvé objevil někdy kolem roku 1390 pod názvem Ypocras, což v doslovném překladu znamenalo “sáček, ve kterém se rozpustí bylinky”. Cílem bylo prohřát tělo a dostat se takzvaně do nálady.
Ingredience:
- 1,5l červeného vína výrazné velké chutě (Winehouse.cz doporučuje)
- 1 láhev jablečného moštu
- 4 celé hřebíčky
- 3 tyčinky skořice
- 4 hvězdičky anýzu
Postup přípravy:
1. Všechny tekuté přísady nalijte do pomalého hrnce.
2. Následně přidejte suché přísady.
3. Nastavte pomalý hrnec na nízkou teplotu a vařte alespoň jednu hodinu, maximálně však čtyři. Pokud nemáte pomalý hrnec, přiveďte suroviny v hrnci k varu a vařte hodinu.
#2 Horký jablečno-skořicový Cider
Jablečný mošt, to je klasika, který s láskou připravovaly už naše babičky. A co ho takhle ještě trošku okořenit? Horký jablečno-skořicový cider má příchuť svátečního koření a v pomalém hrnci můžete namíchat opravdu velkou dávku. Náš recept je na cca 5 porcí.
Ingredience:
- ½ galonu jablečného moštu
- ½ šálku skořicové whisky Fireball
- ¼ šálku hnědého cukru
- Tyčinky skořice na ozdobu
Postup přípravy:
- Připravte si pomalý hrnec a v něm smíchejte všechny ingredience.
- Obsah přikryjte a nechte dusit na mírném plameni.
- Vařte čtyři hodiny a občas promíchejte.
- Snižte teplotu a podávejte podle potřeby. Ozdobte tyčinkami skořice.
#3 Fireball Apple Cider
Fireball Apple Cider je perfektní koktejl, který s sebou nese ducha Vánoc.
Ohnivá whisky a jablečný mošt jdou jednoduše ruku v ruce a společně tvoří sladký, hladký zimní nápoj. Vyberte si recept na horký nápoj z whisky nebo chlazený koktejl podle příležitosti.
Ingredience:
- 1 panák whisky Fireball (nebo jiná skořicová whisky)
- jablečný mošt
- čerstvé jablko
- jednoduchý sirup (na okraj sklenice)
- skořicový cukr (na okraj sklenice)
- šlehačka (obloha)
- tyčinka skořice na ozdobu
Postup přípravy:
- Čerstvé jablko omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky.
- Na okraj sklenice přidejte lem ze skořicového cukru.
- Přidejte jeden panák Fireball Whisky.
- Zahřejte jablečný mošt v mikrovlnné troubě na požadovanou teplotu a nalijte do sklenice.
- Navrch dejte sladkou šlehačku a ozdobte tyčinkou skořice.
K vytvoření skořicového cukrového lemu použijte dva malé podšálky. Do jednoho talířku dejte skořicový cukr a do druhého jednoduchý sirup.
#4 Horký javorovo-pomerančový Old-Fashioned
Klasika je klasika. A když je opravdu dobrá, nikdy nevyjde z módy. S Old-Fashioned si tím můžete být jistí! A pokud mu chcete dodat špetku vánoční jiskry, tak nápoj zahřejte a přidejte nejrůznější koření, které z něj vykouzlí hit!
Ingredience:
- 1 kostka cukru demerara
- 2 cl kardamomového koktejlu bitters
- ½ unce Grand Marnier nebo jiného pomerančového likéru
- 1 unce javorového bourbonu
- 1½ šálku vroucí vody
- Pomerančový plátek a tyčinka skořice na ozdobu
Postup přípravy:
- V hrnku na kávu smíchejte kostku cukru s koktejlovými bitters, Grand Marnier a javorovým bourbonem.
- Nápoj vmíchejte do vroucí vody.
- Ozdobte plátkem pomeranče a tyčinkou skořice.
Vánoční vaječný koňak z rumu
Vaječňák, to je naprostý držák Vánoc. Prostě tradice. Spousta fajnšmekrů ho připravuje ihned po odbití prvního prosince. A není divu! S vaječným koňakem po boku se ten shon nějak lépe snáší. Co myslíte?
Ingredience:
- 500 ml rumu
- 7 ks žloutku
- 40 dkg cukru moučka
- 1 plechovka salka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 ks kondenzovaného mléka
Postup přípravy:
Tradiční vánoční vaječný koňak vyžaduje přesný postup.
- Oddělte bílky od žloutků.
- Žloutky utřete s vanilkovým cukrem - cca 10 minut, do pěny.
- Poté začněte zašlehávat salko, kondenzované mléko a rum.
- Vše nakonec přelijte do čisté sklenice, uzavřete a uchovávejte v lednici.
Věříme, že vám tradiční horké alkoholické nápoje zpříjemní předvánoční dny a dodají tradici ještě větší sílu. Užijte si Vánoce a prázdniny s nimi spojené. Nasávejte každý moment dětskýma očima a nechte radost ať je všude kolem!
Těším se na vás v roce 2022!