5 vánočních horkých alkoholických nápojů, pro vaše pohodové svátky

I když u nás chodí Ježíšek, tak Vánoce se blíží rychlostí santových saní. Advent je v plném proudu a tak vyvstává otázka - jak si ho zpříjemnit? Skvělá volba jsou horké alkoholické nápoje, které vás zahřejí, pohladí po duši a vykouzlí krásný úsměv na rtech.

Prosinec 2021 vás vyzývá ke koštu top produktů, které vytvoří atmosféru “jako víno”.

Oslavte Vánoce a Silvestra se svátečními drinky v ruce! Teplé alkoholické nápoje už na vás čekají na Winehouse.cz, kde najdete vše od klasického svařeného vína, až po legendární vánoční vaječný koňak.

Tak hezké Vánoce a na zdraví! Salut!


#1 Tradiční 5složkový recept na Svařené víno

Aneb, jak se zpívá v jedné české známé písni “mám rád, rád svařák”! Tento lahodný nápoj patří k vánoční atmosféře, stejně jako bramborový salát na štědrovečerní tabuli. S tímto tajným prastarým receptem se pojí legendy. Pili ho bohové na Olympu a rádi!

Komu by správně připravený “svařák” nechutnal, že? Recept na tento voňavý nápoj se poprvé objevil někdy kolem roku 1390 pod názvem Ypocras, což v doslovném překladu znamenalo “sáček, ve kterém se rozpustí bylinky”. Cílem bylo prohřát tělo a dostat se takzvaně do nálady.

Ingredience:

  • 1,5l červeného vína výrazné velké chutě (Winehouse.cz doporučuje)
  • 1 láhev jablečného moštu
  • 4 celé hřebíčky
  • 3 tyčinky skořice
  • 4 hvězdičky anýzu

 

Postup přípravy:

1. Všechny tekuté přísady nalijte do pomalého hrnce.
2. Následně přidejte suché přísady.
3. Nastavte pomalý hrnec na nízkou teplotu a vařte alespoň jednu hodinu, maximálně však čtyři. Pokud nemáte pomalý hrnec, přiveďte suroviny v hrnci k varu a vařte hodinu.


#2 Horký jablečno-skořicový Cider

Jablečný mošt, to je klasika, který s láskou připravovaly už naše babičky. A co ho takhle ještě trošku okořenit? Horký jablečno-skořicový cider má příchuť svátečního koření a v pomalém hrnci můžete namíchat opravdu velkou dávku. Náš recept je na cca 5 porcí.

Ingredience:

 

Postup přípravy:

  1. Připravte si pomalý hrnec a v něm smíchejte všechny ingredience.
  2. Obsah přikryjte a nechte dusit na mírném plameni.
  3. Vařte čtyři hodiny a občas promíchejte.
  4. Snižte teplotu a podávejte podle potřeby. Ozdobte tyčinkami skořice.

 


#3 Fireball Apple Cider

Fireball Apple Cider je perfektní koktejl, který s sebou nese ducha Vánoc.

Ohnivá whisky a jablečný mošt jdou jednoduše ruku v ruce a společně tvoří sladký, hladký zimní nápoj. Vyberte si recept na horký nápoj z whisky nebo chlazený koktejl podle příležitosti.

Ingredience:

  • 1 panák whisky Fireball (nebo jiná skořicová whisky)
  • jablečný mošt
  • čerstvé jablko
  • jednoduchý sirup (na okraj sklenice)
  • skořicový cukr (na okraj sklenice)
  • šlehačka (obloha)
  • tyčinka skořice na ozdobu

 

Postup přípravy:

  1. Čerstvé jablko omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky.
  2. Na okraj sklenice přidejte lem ze skořicového cukru.
  3.  Přidejte jeden panák Fireball Whisky.
  4. Zahřejte jablečný mošt v mikrovlnné troubě na požadovanou teplotu a nalijte do sklenice.
  5. Navrch dejte sladkou šlehačku a ozdobte tyčinkou skořice.

K vytvoření skořicového cukrového lemu použijte dva malé podšálky. Do jednoho talířku dejte skořicový cukr a do druhého jednoduchý sirup.


#4 Horký javorovo-pomerančový Old-Fashioned

Klasika je klasika. A když je opravdu dobrá, nikdy nevyjde z módy. S Old-Fashioned si tím můžete být jistí! A pokud mu chcete dodat špetku vánoční jiskry, tak nápoj zahřejte a přidejte nejrůznější koření, které z něj vykouzlí hit!

Ingredience:

  • 1 kostka cukru demerara 
  • 2 cl kardamomového koktejlu bitters 
  • ½ unce Grand Marnier nebo jiného pomerančového likéru
  • 1 unce javorového bourbonu 
  • 1½ šálku vroucí vody 
  • Pomerančový plátek a tyčinka skořice na ozdobu

 

Postup přípravy:

  1. V hrnku na kávu smíchejte kostku cukru s koktejlovými bitters, Grand Marnier a javorovým bourbonem.
  2. Nápoj vmíchejte do vroucí vody. 
  3. Ozdobte plátkem pomeranče a tyčinkou skořice.

 


Vánoční vaječný koňak z rumu

Vaječňák, to je naprostý držák Vánoc. Prostě tradice. Spousta fajnšmekrů ho připravuje ihned po odbití prvního prosince. A není divu! S vaječným koňakem po boku se ten shon nějak lépe snáší. Co myslíte?

Ingredience:

  • 500 ml rumu
  • 7 ks žloutku
  • 40 dkg cukru moučka
  • 1 plechovka salka
  • 1 balíček vanilkového cukru 
  • 1 ks kondenzovaného mléka

 

Postup přípravy:

Tradiční vánoční vaječný koňak vyžaduje přesný postup.

  1. Oddělte bílky od žloutků.
  2. Žloutky utřete s vanilkovým cukrem - cca 10 minut, do pěny.
  3. Poté začněte zašlehávat salko, kondenzované mléko a rum.
  4. Vše nakonec přelijte do čisté sklenice, uzavřete a uchovávejte v lednici.

Věříme, že vám tradiční horké alkoholické nápoje zpříjemní předvánoční dny a dodají tradici ještě větší sílu. Užijte si Vánoce a prázdniny s nimi spojené. Nasávejte každý moment dětskýma očima a nechte radost ať je všude kolem!

Těším se na vás v roce 2022!