Byl pozdní srpen, melounů čas. Meloun zval ke koktejlům zas. Ano, je tu konec léta a melounová sezóna je v plném proudu. Sladká dužina doslova vábí ke konzumaci. Tato zelenina, která se neprávem většinou označuje jako ovoce, má až 91 % vody, takže jako zdroj pitného režimu naprosto ideální!
Můžete ho sice jíst nebo usrkávat jen tak, samotný, ale v koktejlu osvěží bezesporu lépe a navíc vytvoří báječnou dovolenkovou atmosféru. Meloun je ideální v tom, že se dá opravdu skvěle kombinovat s různými druhy alkoholu. je to takový chameleon. A kdy jindy si ho dát, než v parném létě, když je dokonale vyzrálý od slunečních paprsků. Tak dáme drink?
#1. Melounové Daiquiri
Tradiční kubánský drink z bílého rumu – Daiquiri – je to nejbáječnější osvěžení v horkém letním dni. Tento drink už leccos pamatuje, vznikl totiž kolem roku 1896, což už je nějaký ten pátek. Vymyslel ho pan inženýr Jenning Cox a to právě v okamžiku, kdy byl gin nedostatkové zboží.
Ingredience:
- Vodní meloun (2 kousky bez pecek)
- Šťávu z limetky
- Bílý rum (3 cl)
- Třtinový cukr
- Minerálka (30 cl)
- Limetka na ozdobu
Postup:
- Do menších sklenic rozdrťte vodní meloun, přilijte bílý rum a zakápněte limetkou.
- Poté přidejte malou lžičku hnědého cukru a dolijte minerálkou.
- Vše promíchejte a navrch dejte led.
- Drink podávejte se lžičkou.
#2. Melounová Anastázie
Lahodné suché vínko, meloun a led. To je kombinace, která vás nadchne. Ty chutě, které se navzájem velmi jemně prolínají, jsou naprosto dokonalé. Základ je hodně ledu a potom si už jen vychutnávejte krásnou atmosféru končícího léta.
Ingredience:
- Suché růžové víno (10 cl)
- Melounový sirup (1 cl)
- Několik kusů vodního meloun
- Led
Postup:
- Do mixéru dáme kostky ledu (nebo ledovou tříšť).
- Přidáme několik kousků vodního melounu, přilijeme melounový sirup a vše rozmixujeme na pyré.
- Pyré navrstvíme do koktejlové sklenice a opatrně přelijeme růžovým vínem.
- Koktejl zdobíme trojúhelníkem vodního melounu a podáváme s kratším brčkem.
#3. Melounová Margarita
Margarita, to je oblíbenkyně z tequily a připravuje se v několika variantách. Fantazii se v podstatě meze nekladou. Ta klasická obsahuje blanco tequilu, pomerančový likér a limetovou šťávu. Tato naše melounová je trošku letně vytuněná.
Ingredience pro 4-6 koktejlů, pro "melounovou" mísu:
- 3–3,5 kg vodního melounu
- 4 lžičky krupicového cukru
- 180 ml stříbrné tequily
- 24 bazalkových lístků
- 65 ml likéru Curacao
- 6 hrnků ledových kostek
Postup:
- Z melounu nakrájejte 24 kostiček o hraně 2,5 cm. Vyskládejte je na tác vyložený pečícím papírem a dejte minimálně na hodinu do mrazáku.
- Zbytek dužiny rozmixujte s cukrem do hladka. Poté propasírujte přes jemný cedník – získáte asi 750 ml pyré.
- Tequilu a bazalkové lístky dejte do skleněného džbánu, přidejte rozmixovanou melounovou dužinu a Curacao. Nakonec umíchejte Margaritu.
- Melounový led rozdělte do skleniček.
- V šejkru protřepejte vždy 180 ml Margarity a jeden hrnek ledu. Směs nalijte na melounové ledové kostky a pokračujte, abyste získali celkem šest drinků. Ozdobte je bazalkou a podávejte.
#4. Melounový Smatsh
Někdo by tomu mohl říkat “vykostěný meloun”.Ono to tak trošku doopravdy je. Meloun totiž buď zostra nasekáte, nebo rozmixujete a tím vznikne takový drink na skus, který je naprosto ideální na teplé letní večery nebo dny.
Ingredience na 4 drinky:
- 6 kousků melounu
- ¾ dílu čerstvě vymačkané limetové šťávy
- ¼ dílu agáve sirupu
- ½ dílu likéru Saint Germain - bezový květ
- 2 díly tequila blanco
Postup:
- Do šejkru vložíme 3 kousky melounu, přidáme led, limetkovou šťávu, agáve sirup, likér St. Germain a tequilu.
- Vše dobře promícháme.
- Podáváme ve sklenici typu collins s ledem a zdobíme 3kusy melounu.
#5. Melounové Martitni
Martini je koktejl z ginu nebo vodky a vermutu. nesmí chybět oliva, která je pro tento drink naprosto typická. Vidno v amerických seriálech na každém rohu, respektive baru. Existuje opět několik druhů tohoto drinku - dá se upravit dle sezóny a chuti každého konzumenta.
Ingredience :
Pro jednoduchý sirup:
- 1 šálek granulovaného cukru
- 1 šálek vody
Pro šťávu z melounu:
- 2 šálky kousků melounu
Pro Martini:
- 1/2 šálku 4 unce prémiové vodky
- 1 limetka (odšťavněná)
- 3 kostky ledu
Na ozdobu sklenice:
- 1 1/2 lžíce soli
- 1 1/2 lžíce cukru
- Plátky melounu
Postup:
- Připravte si přísady.
- Vychlaďte 2 sklenice Martini.
- Do malé pánvičky přidejte cukr a vodu. Za stálého míchání pomalu zahřívejte nad mírným plamenem, dokud se veškerý cukr nerozpustí. Následně odstraňte z tepla a ochlaďte.
- Vytvořte šťávu z melounu - umístěte kousky melounu do mixéru a mixujte do pyré.
- Připravte si okraje sklenic - smíchejte cukr a sůl. Okraje chlazených martini sklenic navlhčete kouskem melounu. Namočte okraje do směsi cukru a soli.
- Do koktejlové třepačky dejte melounovou šťávu, vodku, limetkovou šťávu a jednoduchý sirup. Nalijte led a dobře protřepejte.
- Nalijte obsah přes sítko do připravených martini sklenic a ozdobte kouskem melounu.
#6. Evergreen Melon
Evergreen to je něco, co zkrátka nestárne. Tento drink bude in, cool a žádoucí i za několik let, to nám věřte. Pokud zavřete oči a ochutnáte, ihned se jakoby zázrakem přenesete na slunnou pláž v Karibiku. Tak na zdraví!
Ingredience:
- Gin (3 cl)
- Vermut Dry (1,5 cl)
- Melounový sirup (1,5 cl)
- Curaçao (1 cl)
- Kousek vodního melounu na ozdobu
Postup:
- Šejkr naplníme do poloviny vodou a do poloviny ledovou tříští.
- Přidáme ingredience a šejkr uzavřeme.
- Pak cca 10 -15 vteřin šejkrem třeseme, aby se nápoj dobře promíchal.
- Poté nápoj slijeme přes síto do ledem vychlazené sklenice.
- Okraje skleničky ozdobíme řezem melounu a podáváme.
Léto se sice uchyluje ke svému konci, ale to nemění nic na tom, že nás čeká ještě několik teplých dní, tak proč si je nezpříjemnit, že? Meloun je typická prázdninová surovina, která má to kouzlo, že umí vzbudit pocit pohody a bezstarostnosti snad v každém z nás.
Drinky z melounu krásně osvěží, dodají přírodní cukry a dají se vykouzlit v mnoha a mnoha verzích. Fantazie je taková bezedná studnice a proto se inspirujte a vytvářejte i své vlastní novotvary.