Cabernet Moravia

Špičkové moravské červené víno granátové barvy.

Kombinací francouzské odrůdy Cabernet Franc a rakouské Zweigeltrebe vznikla první odrůda kabernetového typu v České republice. Dobře zpracované a vyzrálé hrozny přináší opravdu špičkový moravský kabernet.


Charakteristika

Barva - Tmavě granátová.
Vůně - Jemné kabernetové tóny.
Chuť - Jemné kabernetové tóny. Ve víně můžeme hledat černý rybíz.
Vhodné k archivaci - Dobře.
Stolování - Cabernet Moravia je vhodný k masu s kořeněnou omáčkou. Skvěle doplní i uzené maso a tučné sýry.

Historie

Šlechtitelem byl Lubomír Glos z Moravské nové vsi. První sklizeň přišla v roce 1979. Od roku 2001, kdy byla zapsána do Státní odrůdové knihy ČR, se rychle rozšířila mezi pěstiteli. Čím dál oblíbenější je i mezi konzumenty.

Podíl na českých vinících – 1.2 %, průměrné stáří vinic – 10 let (údaje z roku 2010).

Víte, že…

Moravský kabernet zraje v sudech. Je pak kvalitnější a vydrží mnohem déle.

 

Záznamy nebyly nalezeny...