Česká kuchyně na víně
Máte rádi českou kuchyni a moravské víno? Proč to nespojit dohromady? Vína z Moravy mají nezaměnitelné vlastnosti, které se přirozeně snoubí s chutí našich jídel. Jejich kombinací většinou nic nezkazíte.
Pečená husa s houskovým knedlíkem, to je zážitek, víno z pálavských vrchů taky. Dohromady se jedná o úplnou gastronomickou extázi. Nejde o náhodu. Naše víno a jídlo pochází ze stejné půdy a zpracovávají se se stejnou tradicí.
Italská kuchyně je obecně lehčí a méně tučnější, než ta česká. Stejně tak italská vína, která rostou v oblasti, kde teploty pod nulu jen tak neklesnou, jsou většinou lehká. K italskému těstovinovému salátu se tak nejlépe hodí lehké bílé víno.
Víno z Moravy
Moravská vína mají silně aromatickou vůni. Bílým a růžovým vínům z Moravy svědčí i velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Jsou to nejtypičtější vlastnosti moravských vín. Mají šťavnatou a zralou chuť kyselinky. Celková chuť je plná. Vůně je zase jemná a kořenitá.
Jako ingredience naše vína spíše umocňují chuť jídla. Z kulinářského hlediska jsou nejvýznamnější pikantní kyseliny a ovocitá chuť.
Česká kuchyně je těžká. Proto je dobře vybírat k ní suchá vína s nižším obsahem alkoholu, která se společně se zeleninou dobře tráví.
Moravská vína jsou někdy s nadsázkou označována jako vína ANO. Přirozený neprokvašený cukr vytváří medovost a typickou těžkost. Výslednému nápoji je opravdu těžké říct ne.
Nic se ale nesmí přehánět. Moravská vína jsou výrazná a dokážou zvýraznit chuť českých jídel. Jakmile ale chuť vína přebije samotné jídlo, přestává harmonie fungovat.
Naše prababičky používaly víno i jako lék a nebyl to špatný nápad. Jedna sklenka vína denně je velmi zdravá. To vám potvrdí každý lékař. Látky ve víně jako flavonoidy a třísloviny jsou skutečně zdraví prospěšné. Důležité je ale zůstat u jedné skleničky.