Historie vinařství v Čechách
Réva se na území dnešních Čech pěstuje pro účely výroby vína už několik století. Nejdříve bylo víno určené pouze pro bohoslužby, později však jeho podmanivé chuti podlehli i čeští panovníci a šlechta. V dobách minulých se, dokonce, réva pěstovala na mnohem větší ploše než je tomu nyní. O kvalitě a výjimečné chuti českého vína svědčí i fakt, že pro některá města představoval jeho vývoz zajímavý zdroj příjmů. Vinařství se postaralo o práci na vesnici i v městech a odbyt českých vín přímo v domovině byl zajištěn zákazem dovozu jakéhokoliv zahraničního produktu tohoto typu. Když se však zmíněný zákaz zrušil, vinařství v Česku postupně začalo upadat. Bylo to jednak z důvodu dostupného a levnějšího vína dováženého z jihu, ale také proto, že lidé se více začali orientovat na aktivity související s obchodem a průmyslem.
Vinařské oblasti
Jak však víme, vinařská tradice byla v Česku obnovena a nutno říci, že by byla velká škoda kdyby se to nestalo. V současnosti se vinařské oblasti dělí na Čechy a Moravu. První z nich se dále dělí na Litoměřickou a Mělnickou podoblast. Tato vinařská oblast se rozprostírá v nižší nadmořské výšce v okolí známých českých řek. Počasí v oblasti je proměnlivější než na Moravě, kde je díky jižnější poloze teplo déle, tím pádem jsou vytvořeny vhodné podmínky pro pozdní sběr hroznů, ze kterého se vyrábí aromatické a velmi kvalitní víno. Oblast Moravy se dělí na čtyři podoblasti s názvy Znojemská, Mikulovská, Velkopavlovická a Slovácká.
Mezi nejoblíbenější odrůdy červených českých vín patří Cabernet Sauvignon, Frankovka, Svatovavřinecké, Modrý Portugal a Rulandské modré. Mezi bílé třeba zmínit Chardonnay, Pálavu, Tramín červený či často vyhledávané Rulandské bílé a šedé. České vína se těší vysoké oblibě zejména díky originální a harmonické chuti, neopakovatelné aroma a kořenitostí, které neodolá žádný milovník tohoto zázračného nápoje.