Při objednání do 13.12. garantujeme doručení do Vánoc!

Národní den Mezcal

Sombrero na hlavu a hurá na oslavu Mezcaly!

21. října se slaví Mezcal Day, svátek věnovaný uctění mezcalu, destilovaného alkoholického nápoje z agáve, posvátné rostliny původem z suchých oblastí Ameriky, která je hluboko zakořeněná v kultuře předšpanělského Mexika. Termín mezcal pochází z nahuatlu, jazyka používaného ve středním Mexiku již v 7. století, a doslova se překládá jako "agáve pečená v troubě". 

Jeho oslavy se neomezují jen na Day mezcalu, ale také na Mezcal Week, který se koná v září. Tento svátek je příležitostí pro milovníky mezcalu, aby vzdali hold jedinečnému a hluboce tradičnímu nápoji, který je tak úzce spjatý s dějinami a kulturou Mexika.


 
 

Nejprodávanější

Stránka 1 z 1 - 7 položek celkem

  • Nocheluna Sotol, 43%, 0,7l Kód: 81228
    Nocheluna Sotol, 43%, 0,7l
    Skladem (1 ks) Značka: Nocheluna

    Nocheluna Sotol vyrábí mistr sotolero čtvrté generace Don "Lalo" Eduardo Arrieta ve spolupráci s učitelem sotolu Ricardem Pikem a Ivánem Saldañou z Casa Lumbre. Tváří značky je americký zpěvák a skladatel Lenny Kravitz, který se stal partnerem značky při uvedení produktu na trh za podpory společnosti Pernod Ricard.

    Nocheluna Sotol vyrábí Don Eduardo Arrieta v Aldamě v Chihuahue. "Udržitelně obhospodařovaný" divoký dasylirion se sklízí po 12-15 letech růstu. Rostliny se poté vaří v podzemní jámě vyložené říčními kameny. Uvařený sotol se rozdrtí mechanickým drtičem a 5 až 10 dní přirozeně fermentuje. Nakonec se dvakrát destiluje v měděných kotlích na přímém ohni. Nocheluna Sotol má tóny divokých bylin, sušeného peckovitého ovoce, karamelu a medu, hluboké minerality a dubu.

    1 459 Kč
  • 79450 bruxo no 5 tobala joven 46 0 7l Kód: 79450
    Bruxo No.5 Tobalá Joven, 46%, 0,7l
    Skladem (2 ks) Značka: Bruxo

    Příjemná vůně másla v nose a kořeněná a sladká chuť v ústech.
    Tento mezcal má dochuť připomínající broskve a kdoule, která se skvěle hodí k foie grais, hořčičným semínkům, pažitce a uzenému lososu.

    Při výrobě se používá 100% agáve 12 let Tobalá, při vaření se používá kuželová kamenná pec a při mletí Tahona de piedra.
    Destilace se provádí v měděném kotlíkovém destilačním kotli.

    2 289 Kč
  • Lokita Espadin 8 yo, 40%, 0,7l Kód: 78795
    Lokita Espadin 8 yo, 40%, 0,7l
    Skladem (1 ks) Značka: Lokita

    Vyrobeno z Maguey Espadin (Agave Angustifolia). Destiluje se třikrát v měděných destilačních přístrojích a zraje 8 let.

    Agáve se vaří v jámách pokrytých kameny, drtí se spolu s tahonou a destiluje se v malých dávkách v alembikách. Ve společnosti Lokita používáme Espadin a další druhy agáve k výrobě široké škály přírodních, lahodných a vysoce kvalitních mezcalů. Mezcaly Lokita jsou fermentovány pomocí endemických místních kvasinek. Fermentační nádrže jsou vyrobeny z borového dřeva. Náš Mezcal Maestro, Arturo Martinez, pečlivě sleduje proces, pravidelně poslouchá, čichá, dotýká se a ochutnává fermentační kaši. K dvojité destilaci používáme měděné destilační kotle. Vyrábí se z Maguey Espadin (Agave Angustifolia).

    Destiluje se třikrát v měděných destilačních přístrojích a zraje 8 let.

    999 Kč
  • SingleMaguey Tepeztate 7001 Kód: 71787
    Mezcal Bozal Tepeztate, 45%, 0,7l
    Skladem (1 ks) Značka: Mezcal Bozal

    Pocta opravdové craftové ruční výrobě – vybrané druhy (často divoce rostoucí) agáve vyzrávají povětšinou 8-12 let v oblastech Oaxaca, Guerrero atd., poté jsou ručně sklízeny. Cca 80-100 kg těžká „srdce“ rostlin (piňas) jsou poté pečeny v „palenques“, kuželovitých jámách vykládaných kameny a zasypaných zeminou → následně drceny pomocí velkých kamenů tažených osly, poníky či koňmi následuje cca 1-3 týdenní fermentace (bez uměle přidaných cukrů a kvasinek), destilace (obvykle v měděných kotlích typu „alambiques“) a zrání v dubových sudech.

    1 999 Kč
  • Mezcal Los Javis Jabalí, 47,80%, 0,7l Kód: 65002
    Mezcal Los Javis Jabalí, 47,80%, 0,7l
    Skladem (1 ks) Značka: Mezcal Los Javis

    Mezcal Los Javis Jabalí je limitovaná edice mezcalu.

    Divoké agáve se sklízí ručně v odlehlé oblasti Miahuatlán de Porfirio Díaz.

    Agáve určené k výrobě mezcalu Los Javis Jabalí, se pěstuje na vyprahlých vápencových pláních městečka

    Mengoli. Agáve Jabalí je také známé jako Agave Kerchovei nebo Agave Convallis. 

    Aroma: břidlice, sušená tráva, černý čaj, kandované citrusy

    Chuť: vanilkový krém, créme brûlée, doutníky, sladké datle, kořeněná příchuť na závěr

    Dvakrát destilováno.

    3 199 Kč
  • Mezcal Bozal Ensamble Kód: 8531
    Mezcal Bozal Ensamble, 47%, 0,7l
    Skladem (1 ks) Značka: Mezcal Bozal

    Pocta opravdové craftové ruční výrobě – vybrané druhy (často divoce rostoucí) agáve vyzrávají povětšinou 8-12 let v oblastech Oaxaca, Guerrero atd., poté jsou ručně sklízeny. Cca 80-100 kg těžká „srdce“ rostlin (piňas) jsou poté pečeny v „palenques“, kuželovitých jámách vykládaných kameny a zasypaných zeminou → následně drceny pomocí velkých kamenů tažených osly, poníky či koňmi následuje cca 1-3 týdenní fermentace (bez uměle přidaných cukrů a kvasinek), destilace (obvykle v měděných kotlích typu „alambiques“) a zrání v dubových sudech.

    1 599 Kč
  • Gusano Rojo Mezcal, 38 , 0,7l Kód: 14416
    Gusano Rojo Mezcal, 38%, 0,7l
    Skladem (12 ks) Značka: Gusano Rojo

    Pravý 100% agave mezcal z mexického státu Oaxaca. Gusano Rojo znamená v překladu Červený Červ a toho najdeme jak na etiketě, navržené v roce 1940 Jacobem Páezem, tak uvnitř láhve tohoto snad nejrozšířenějšího mezcalu na světě, prodávajícího se dnes ve více než 22 zemích pěti kontinentů.

    Ve skutečnosti se jedná o larvu motýla, která žije uvnitř srdcí agáve a je přidávána od roku 1950 do lahví mezcalu, aby mu propůjčila speciální příchuť.

    849 Kč

Stránka 1 z 1 - 7 položek celkem