Tuto otázku si jistě položí snad každý, kdo vínu holduje opravdu jen příležitostně. Zasvěcení ale vědí, že označení „zelené víno“, nebo přesněji „mladé víno“, pochází z Portugalska, kde se mu říká Vinho Verde. Jde o víno mladé, které je protikladem vínu zralému. Zelené víno pochází ze severozápadu Portugalska. Konkrétně z oblasti, jejíž tradiční jméno zní Entre-Douro-e-Minho. Hlavní zaměření tohoto regionu je výroba vinho verde (zeleného vína) a tradice jeho výroby zde sahá hluboko do historie, a to až do doby římské okupace.
Velké množství malých pěstitelů je typické pro pěstování zeleného vína v Portugalsku. Chladnější klima, vysoká vzdušná vlhkost a bohaté srážky nejsou zrovna ideálními podmínkami pro pěstování vína. Místní pěstitelé proto rostliny vinné révy vyvazují vysoko nad zemí a vinice jsou vytaženy na pergolové vedení, což je typické hlavně pro tuto oblast. Vyšší umístění hroznů umožňuje lepší oslunění a tím vyzrálejší hrozny. Mnohdy se ještě půda pod vinicemi využívá pro pěstování jiných zemědělských plodin, které jsou dalším zdrojem obživy místních rodin
A jaká je tedy chuť zeleného vína?
Mladá „zelená“ vína jsou v nabídce jako vína bílá, červená nebo rosé. Na jejich chuti se odráží pěstební podmínky i charakteristiky vinařské oblasti. Slovo „zelený“ tak zřejmě symbolizuje mládí a svěžest. Vína jsou převážně lehká s nižším obsahem alkoholu, ale můžete se setkat i s vydatnější variantou z vnitrozemí.
Zelené vína jsou lehce perlivá, jelikož se na ně používá tlak CO2 menší než jeden bar. Mají tedy určitý stupeň lehkého perlení (pétillance), avšak je nelze označit za pološumivá vína. Přirozená kyselost dává zelenému vínu výraznou svěžest a vůni po ovoci a květinách.
Bílá vína mají citrónové nebo slámové zbarvení a obsah alkoholu se u nich pohybuje od 8,5 do 11 %. Bílá zelená vína se vyrábí z místních odrůd Loureiro, Arinto, Trajadura, Avesso a Azal. Charakteristické pro tento druh vína je například Lagosta Vinho Verde DOC, která si zachovává přirozenou chuť a vůni zelených jablek, hrušek a květin. Zachovává si také přirozenou kyselost po ovoci. Barva Lagosty je citronová se zelenkavými odstíny. Jeho vůně je ovocná, citrusová s nádechem bílého ovoce.
Portugalsko je kolébkou dvou diametrálně rozdílných stylů vín – portské víno a víno zelené. Zatímco portské víno je vyhledávané pro svůj vysoký obsah alkoholu, hutnou a bohatou chuť převážně v zimních měsících, tak svěží a lehké zelené víno je oblíbené především na jaře a v létě.
Podívejte se na naši nabídku zelených vín. Naše vína vás v létě osvěží a v zimě navodí letní náladu.
Pokud hledáte možnosti, jak víno uskladnit, vyzkoušejte domácí vinotéky.