Jak poznat kvalitní víno

Pro vaření s vínem je dobré vědět i něco o vínech. I ten největší kulinářský zázrak zcela zničí špatné víno. Jak se vlastně pozná kvalitní víno a jak zjistit, jestli se hodí na vaření?

V obchodě

Nejste vinař, nejste sommelier, nejste ani alkoholik. Prostě máte rádi víno a chcete pít jen to dobré. První, co vám pomůže s výběrem u regálu v obchodním domě, je samotná etiketa. Nemusíte se rozhodovat jenom podle ceny. Dražší víno, nemusí být vždy lepší.

Etiketa lahvového vína musí obsahovat:

  • obchodní jméno,
  • sídlo výrobce, popřípadě distributora,
  • název vína podle zatřídění,
  • obsah balení,
  • označení šarže,
  • skutečný obsah alkoholu.

 

Už jen z těchto informací jste schopni zjistit, jestli je výrobce kvalitní a odkud víno pochází. Kvalitní vína mají na etiketě i další informace, například slovní popis vína.

Rady vinařů

Pokud v obchoďáku nenajdete nic zajímavého nebo naopak nevíte, co si z široké nabídky vybrat, jdete do specializované vinotéky. Tam už se o vínech dozvíte víc. Etikety často záměrně matou nakupující tím, že například označí víno vyrobené v zahraničí jako „moravské“.

Vinař ve vinotéce vám poradí a prodá skutečně to nejlepší. Především u našich tradičních odrůd se ve vinotéce dozvíte víc o původu.

Osobně

Jak říká ředitel úspěšného vinařství Hort, kvalitu vína poznáte jen degustací. Musíte prostě pít, pít a zase pít. Začněte tak objevovat další stránky vína, tedy nejen chuť, ale i barvu a vůně.

Jedině zkoušením různých odrůd a značek začnete chápat drobné rozdíly. Lidské smysly se zlepší a zpřesní jenom cvičením.

TIP

Nahnědlá barva znamená:

  • u bílých vín silnou oxidaci
  • u růžových vín může znamenat zestárlost

 

Rozhodující je tedy nakonec vždy subjektivní pocit. I tak je ale dobré se zorientovat v základním rozdělení vín.

Rozdělení vín

U nás se nejčastěji setkáte s rozdělení podle obsahu cukru v hroznech v době sklizně. Z jednodušeně řečeno, čím sladší víno, tím lepší.

Stolní víno

Nejnižší kategorie běžně prodávaných vín, která jsou samozřejmě většinou také nejlevnější. Stolní víno je možné vyrábět z jakýchkoliv hroznů z EU, včetně těch neregistrovaných. Na etiketě takového vína nesmí být uvedena odrůda, oblast vinařské tratě a viniční tratě ani jinak definováno místo původu.

Zemské víno

Vína označená jako zemská se vyrábí výhradně z tuzemských vinic. Na lahvi proto najdete informace o oblasti, ročníku a odrůdě. Tato vína se k vaření hodí asi nejvíce.

Jakostní vína

Hrozny pochází z jedné konkrétní tuzemské vinné oblasti, ve které se víno i vyrábí. Jakostní vína se dále dělí na odrůdové ze tří odrůd a známkové ze směsi odrůd.

Jakostní vína přívlastková

Tady už mluvíme o kvalitních vínech. Jejich cukernatost kontroluje Statní zemědělská a potravinářská inspekce. Množství cukru se nesmí uměle zvyšovat. Přívlastková vína se dále dělí podle zralosti hroznu při sběru.

Velmi kvalitní přívlastková vína se ale už moc nehodí jako surovina k vaření. Tedy rozhodně jídlu neuškodí, naopak jenom zlepší chuť. Na vaření je jich ale celkem škoda.