Rum se vyrábí destilací. Konkrétně se destiluje z vedlejších produktů fermentované cukrové třtiny a převážná většina rumu se vyrábí z melasy. Ovšem zásadní roli při výrobě tohoto alkoholu hraje fermentace a typ destilačního zařízení.
Rum může být ale vyroben i z lisované šťávy z cukrové třtiny, což má za výsledek lehčí, travnatější a rostlinnější rum. Toto je známé jako rhum agricole, nebo jednoduše agricole.
Pokud bychom se chtěli podívat blíže na zoubek fermentaci rumu tak zjistíme, že se jedná o proces, při kterém se melasa nebo třtinová šťáva smíchá s vodou a kvasinkami a směs se nechá prokvasit. Kvasinky se vrhnou na část obsaženého cukru, čímž vyrobí alkohol a oxid uhličitý. Fermentace může trvat den, ale i celé týdny.
A nyní destilace. Destilace rumu je proces, během kterého se díky různým teplotám varu oddělují jednotlivé složky. Jednoduše se dává pryč jedovatý metanol a nežádoucí těkavá aromata a odděluje se voda s ethanolem. Zkvašená surovina se zahřívá a tím se uvolní pára, která se v další fázi opět ochladí a kondenzací se promění zpět v kapalinu. Na konci procesu je onen destilát. Hurá!
A perlička na konec - téměř veškerý rum je smíchán. Jedna dávka totiž může obsahovat rumy různého věku, rumy zrající v různých sudech s různými chuťovými profily a dokonce i rumy vyráběné různými způsoby.