Pokud se chcete stát opravdovým znalcem vín, smiřte se s tím, že nestačí jenom vybírat dobrou značku a koupit si hezké skleničky. Víno totiž zraje dál i po nákupu. Takže se o něj musíte dále starat.
Víno se skladuje v chladném prostředí. Nemusí se ale nutně jednat o sklepení 10 metrů pod zemí, i když přirozený chlad je nejlepší. Svou vlastní vinotéku s ideální teplotou si dnes můžete pořídit i v panelovém domě.
Víno je živý organismus, který zraje a získává na jakosti. Pro dlouhodobé archivování se ale hodí jen opravdu kvalitní víno. Hledejte vína s vyšším obsahem extraktu a volné kyseliny siřičité, která brání oxidaci. S výběrem vín k archivaci si klidně nechte poradit. Je škoda po třech letech vyhazovat zkažené lahve.
Jak poznat zralé víno?
Vína se vyvíjí od mladosti přes optimální zralost až po přezrálost, kdy už působí zkaženě.
- Mladé víno bývá ovocnější. Pokud tedy máte rádi ovocnou chuť, asi je moc archivovat nebudete.
- Bílé víno zraje rychleji a s věkem tmavne, má intenzivnější aroma a je méně sladké.
- Běžná jakostní a kabinetní vína zrají 1 až 3 roky. Po třech letech začínají zrát i ledová a slámová vína, která ale mohou zrát i mnohem déle.
- Pozdní sběry a výběry zrají 3 až 6 let.
Pro ideální zrání je dobré skladovat vína za stálé teploty 10 až 15 °C. Vzduch by měl být vlhčí a světla co nejméně.
Kde skladovat vína?
Ideální je vlastní sklepení. To si ale pořídí málokdo. Pokud nemáte vinařství na venkově, můžete si pronajmout vlastní box ve vinotéce. Zbavíte se tak velké počáteční investice.
Další možností je zakoupení klimatizované skříně neboli lednice na víno. Ty menší stojí kolem 10 tisíc. Seženete i velkokapacitní lednice na víno za několik desítek tisíc.
Pro skladování vína v bytě nebo běžném domě jsou tak lednice na víno ideální. Moderní lednice mají překvapivě nízkou spotřebu. Vyberte si lednice na víno přímo na Winehouse.cz a objednávejte online.