Víno jako ingredience dodává jídlům jakýsi šmak. K masu se podává červené, ke sladkému růžové, k rybám bílé. Aby ale víno efektivně posílilo chuť jídla, musíte vědět jaké koupit a jak ho použít.
Víno může zvýraznit chuť a zlepšit celý gastronomický zážitek. Na druhou stranu ale může zkazit celou večeři pro 20 lidí. Přečtete si, na co si dávat pozor.
Cena či kvalita?
Je jasné, že je zbytečné použít na vaření špičkové archivní víno v hodnotě tisíců korun. Nejlevnější „patoky“ vám ale také nepomůžou. Jak tedy vybrat dostatečně kvalitní víno za dobrou cenu?
Jednoduchá rada zní, nepoužívejte víno, které byste nepili. Víno by mělo být čerstvé. Lahev, která stojí otevřená dva dny v lednici je nepoužitelná pro pití i pro vaření. Sbírejte osvědčené značky, které máte rádi.
Vaříme a pijeme ze stejného. Pokud víme, jaké víno budeme servírovat u stolu, použijeme stejné i pro vaření. Pokud nepodáváme víno k jídlu, vyberte lahev, která stojí maximálně 150 Kč. Dražší vína svou kvalitou jídlo nezlepší.
Víno slouží při vaření většinou na podlévání masa nebo jako vývar s kořením. Víno je skvělé i do krémů. Například u nás známé buchtičky se šodó se podle původních receptů připravují s vínovým krémem.
S vínem se dá v kuchyni skvěle experimentovat. Dá se totiž použít nejen k masu a sýrům. Zajímavé jsou i kombinace se zeleninou a ovocem. Zkuste si hrušku na víně.