Záleží na druhu, stáří a hlavně na tom, co s ním máte v plánu. Při archivaci stačí držet stálou teplotu. Při podávání se ale teplota rychle mění.
Při archivaci
Jaká je nejlepší teplota pro skladování vín? Přesně to nikdo neví. Ať je jaká chce, hlavně musí být stálá.
Na kolik stupňů vína přesně chladit vám vinaři neřeknou nebo se na tom alespoň neshodnou. Ideální teplota je totiž většinou v jejich sklepě. Víme určitě, že 5°C, co máte v ledničce, je málo. 18°C v pokoji je zase moc. Řekněme tedy, že nejlepším kompromisem je 11°C. Není to ale žádná norma. I to nejvyhlášenější sklepení v Bordeaux nikdy nezaručí konzistentně nejlepší teplotu pro všechny druhy vína.
Ideální teploty pro archivaci
červené víno | 15 až 18°C |
růžové víno | 7°C |
bílé víno | 12°C |
šumivé víno | 5 až 7°C |
Hlavně stejně
Teplotou při skladování vína můžete docela výrazně ovlivnit chuť. Pokud jste nedočkaví, přidejte. Vyšší teploty urychluje stárnutí vín. Nižší zase zpomalí zrání. Buďte ale obezřetní. Archivace vín je dlouhodobá záležitost. Stálost teploty archivovaných vín je opravdu nejdůležitější. S tím má domácí vinotéka mnohem menší problém, než sklípek. Stačí ji zbytečně neotvírat.
Při nákupu se zeptejte prodejce vína, na kolik doporučuje který ročník které odrůdy chladit. Pokud skladujete více druhů v jednozónové vinotéce, udělejte kompromis. I stálá teplota 18°C je lepší než každodenní změny o pár stupňů.
Podávání vín
Zapomeňte na to, že vytáhnete lahev z vinotéky a začnete ji rozlévat.
O přípravě vína k podávání existuje skoro celá věda. Říká se jí vytemperování neboli příprava vína na správnou teplotu. Všichni víme, že teplé víno se nedá pít. Profesionální sommeliér by ale s díky odmítl i sklenku červeného o pokojové teplotě. Ta už totiž taky není, co bývala, od dob, kdy nebylo v každém pokoji topení. Pro bílá vína by nejlépe seděl výraz “sklepní teplota”. Ve vinném sklípku v našich krajích bývá zhruba 10 až 12 °C, což většině bílých vyhovuje.
Ideální teploty vín
Víno | Při podávání | Při konzumaci |
Šumivé, sekty, Champafne | 5°C | 6-9°C |
Růžové, polosladké a sladké | 7°C | 9-11°C |
Bíle suché a mladé | 7°C | 9-11°C |
Ovocné víno | 8°C | 10-12°C |
Červené mladé a lehké | 8°C | 10-12°C |
Bílé velké, silné | 8-10°C | 10-12°C |
Červené elegantní | 10-12°C | 12-14°C |
Červené, velká a sladké | 12-13°C | 14-16°C |
Červené (vysoký tanin) | 15-17°C | 18-20°C |
Portské, likérové a Shery | 10-12°C | 13-15°C |
A nezapomeňte
Červené víno je dobré po otevření nechat aspoň hodinu stát, aby se vydýchalo. Za tu dobu vám ale samozřejmě trochu zteplá. Říká se, že po nalití vína do skleničky, stoupá teplota i o 2°C. Co s tím? Těsně před otevřením doporučujeme víno o pár stupňů podchladit.