Ledová vína
Náročná na přípravu, výrobu i finančně. To jsou vinné speciality jako víno ledové, slámové, botrytické nebo výběr z cibéb. Chuťovky, které rozhodně nebudete pít celý večer.
Ledové víno má punc exkluzivity. Vzniklo, jako mnohé jiné laskominy, náhodou: někdo nestihl sklidit hrozny včas, přemrzly a výsledné víno bylo příjemným překvapením. Dnes musejí vinaři hrozny na keřích pečlivě hlídat před samozvanými sběrači a trpělivě čekat na první mrazíky. Jakmile mráz klesne pod -7°C, jde se na věc bez ohledu na denní hodinu. A věřte, obvykle jim není co závidět!
Ledovky vymazlili seveřani
Technologii výroby ledovek vypilovaly severské vinařské státy, u nás se s jejich výrobou začalo ve druhé polovině 90. let minulého století. Nyní patří mezi vína přívlastková s plnou, harmonickou a sladkou chutí. A ta vůně! To vše ho pasuje na výtečného společníka k dezertům a ovocným pokrmům.
Výrobě ledových vín svědčí pozdní odrůdy odolné proti hnilobě a opadávání hroznů: Ryzlink rýnský a vlašský, Chardonnay, Sauvignon a Veltlínské zelené.
Šelma sedlák na to přišel sám
Slámové víno patří mezi skutečné klenoty. Ačkoliv první zmínky o víně z přirozeně vysušených hroznů z Kypru jsou tři tisíce let staré, moravští vinaři si tuto delikatesu objevili po svém. Hrozny často skladovali na půdách až do poloviny zimy, čímž bobule ztratily na objemu vody a naopak získaly na chuti.
Dnes si hrozny s vyšší cukernatostí na slámovky cíleně poleží aspoň 3 měsíce na slámě, rákosových rohožích, nebo se jen volně zavěšují. Vinaři trpělivě odstraňují poškozené bobule, protože hniloba je jedním z největších nepřátel budoucí dobroty.
Pro tato vína je typická vysoká extraktivnost a medové aroma. Jsou skvělou tečkou k dezertům, ovocným salátům i sušenému ovoci.
Plíseň, která šmakuje
Botrytický sběr či výběr vznikl z hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea. Za jeho vznik poděkujme mnichům z německého Johannisbergu. Koncem 18. století čekali na povolení ke sklizni tak dlouho, až většinu hroznů napadla botrytida. Naštěstí byli spořiví, plesnivé hrozny vytřídili a zpracovali extra. A nevěřili vlastní hubě, když „zkažené“ víno chutnalo náramně!
Botrytická vína si vinař nemůže naplánovat. Musí počkat na správné počasí a výskyt plísně šedé. Jestli bobule dosáhly cukernatosti minimálně 32°, jedná se o výběr z cibéb. Typický je pro ně vyšší zbytkový cukr a extrakt, který dotváří plnou chuť.
U nás můžete nejčastěji koupit botrytický Ryzlinky vlašský i rýnský, Chardonnay, Müller Thurgau, Rulandské šedé a Aurelia. Ze zahraničních boduje tokajské a francouzské sauternes.
Nejprodávanější
-
Pálava, 2020, ledové víno, sladké, Krist, 0,375l – Skladem559 Kč
Nádherné víno s bohatou vůní po medu a rozinkách. V chuti jemně...
-
Tramín červený, 2021, ledové víno, sladké, Krist, 0,375l – Skladem559 Kč
Plné, zlatavé, extraktivní víno s jemnou vůní medu a čajové růže. Chuť...
-
Rulandské modré, 2020, ledové víno, sladké, Krist, 0,375l – Skladem559 Kč
Toto ledové víno je mohutné, plné, bohaté, elegantní a sametové s vůní...
-
Rulandské bílé, 2021, ledové víno, sladké, Krist, 0,375l – Skladem559 Kč
Velmi vzácné a harmonické dezertní víno s vůní sušené meruňky a hrušky....
-
Saint Anac Bordeaux Moelleux 2023, 0,75l – Skladem359 Kč
Bílé víno typu Moelleux - což znamená jemné a lahodné. Je...
-
Sainte-Croix-du-Mont - Château Les Arroucats, 2019, 0,375l – Skladem259 Kč
Botrytické sladké víno z Bordeaux, kvalitou se blíží Sauternes, ale...
-
Golan Heights Winery - Yarden Heights wine 2019, 0,375l – Skladem799 Kč
Ve vůni jsou cítit zralá jablka, hrušky, citrusy a tropické ovoce s...
-
Errazuriz - Speciality Sauvignon blanc Late Harvest, 2012, 0,375l – Na cestě325 Kč
Světle žlutá barva, která se postupem času bude přibližovat zlatavé. Ve...
Stránka 1 z 1 - 8 položek celkem
Stránka 1 z 1 - 8 položek celkem