Nealkoholická vína

Nealko vína jsou čím dál populárnější. Souvisí to s celkovým vývojem západní společnosti, která dbá více o své zdraví a v souvislosti s tím se snižuje celková spotřeba alkoholu.

Dobré víno je dobrý přítel, když s ním dovedeme zacházet.

William Shakespeare

Další názvy

víno bez alkoholu, dealkoholizované , nízkoalkoholické, nealko, dealko, nealkoholické víno.

Nealkoholická vína mývají, kromě nulového množství alkoholu, i další unikátní vlastnosti. Vyrábí se často bez tuku a s nižším obsahem kalorií.

Historie

Patent na víno se zanedbatelným množstvím alkoholu byl podán roku 1908 v Německu. Proces výroby se postupně vylepšoval. Největší slávu si nealkoholické víno zažilo ve dvacátých a třicátých letech během americké prohibice. Na popularitě ale získává i v současnosti.

Největší spotřeba nealko vína je v USA, Kanadě a severských zemích Evropy. Pro Kanaďany je nealko víno stejná samozřejmost jako pro nás nealkoholické pivo.

Kdo ocení nealko vína?

  • řidiči,
  • těhotné ženy,
  • lidé na dietě,
  • abstinenti,
  • muslimové.

Jak vzniká nealko?

Nealkoholické víno je vlastně dealkoholizovaný nápoj. Minimálního množství alkoholu docílíme jeho odstraněním ve vakuové komoře. Víno si zachová chuť i zdravotní účinky.

V dealkoholizovaném víně samozřejmě nezmizí všechny stopy po alkoholu. Pro srovnání ale najdete více alkoholu např. v kefírovém mléku.

Proč pít nealko?

Výzkumy jasně prokazují blahodárné účinky přiměřeného množství vína na lidský organismus. Nealkoholické víno si zachovává všechny důležité vlastnosti a zároveň vám nezkalí mysl.

  • Zabraňuje kornatění cév a srdečním onemocněním.
  • Snižuje pravděpodobnost infarktu i cholesterol.
  • Se snížením množství alkoholu souvisí i snížení obsahu kalorií až na desetinu.

A samozřejmě nemůžeme zapomenout na chuť. Opravdu dobré víno si s opravdovými přáteli vychutnáte i bez alkoholu.