Nealko vína jsou čím dál populárnější. Souvisí to s celkovým vývojem západní společnosti, která dbá více o své zdraví a v souvislosti s tím se snižuje celková spotřeba alkoholu.
Dobré víno je dobrý přítel, když s ním dovedeme zacházet.
William Shakespeare
Další názvy
víno bez alkoholu, dealkoholizované , nízkoalkoholické, nealko, dealko, nealkoholické víno.
Nealkoholická vína mývají, kromě nulového množství alkoholu, i další unikátní vlastnosti. Vyrábí se často bez tuku a s nižším obsahem kalorií.
Historie
Patent na víno se zanedbatelným množstvím alkoholu byl podán roku 1908 v Německu. Proces výroby se postupně vylepšoval. Největší slávu si nealkoholické víno zažilo ve dvacátých a třicátých letech během americké prohibice. Na popularitě ale získává i v současnosti.
Největší spotřeba nealko vína je v USA, Kanadě a severských zemích Evropy. Pro Kanaďany je nealko víno stejná samozřejmost jako pro nás nealkoholické pivo.
Kdo ocení nealko vína?
- řidiči,
- těhotné ženy,
- lidé na dietě,
- abstinenti,
- muslimové.
Jak vzniká nealko?
Nealkoholické víno je vlastně dealkoholizovaný nápoj. Minimálního množství alkoholu docílíme jeho odstraněním ve vakuové komoře. Víno si zachová chuť i zdravotní účinky.
V dealkoholizovaném víně samozřejmě nezmizí všechny stopy po alkoholu. Pro srovnání ale najdete více alkoholu např. v kefírovém mléku.
Proč pít nealko?
Výzkumy jasně prokazují blahodárné účinky přiměřeného množství vína na lidský organismus. Nealkoholické víno si zachovává všechny důležité vlastnosti a zároveň vám nezkalí mysl.
- Zabraňuje kornatění cév a srdečním onemocněním.
- Snižuje pravděpodobnost infarktu i cholesterol.
- Se snížením množství alkoholu souvisí i snížení obsahu kalorií až na desetinu.
A samozřejmě nemůžeme zapomenout na chuť. Opravdu dobré víno si s opravdovými přáteli vychutnáte i bez alkoholu.