Paštiky a Foie Gras
Terina - Tradiční pokrm z masa původem z Francie. Připravuje se ze směsi vepřového nebo telecího masa, ale také z husích či kachních jater nebo z drůbežího masa.
Paštika - Jako terina, avšak liší se stukturou, která je u paštiky jemnější.
Foie gras jsou ztučnělá játra vodních ptáků, především hus a kachen.
V západní Evropě jsou považována za delikatesu.
Na foie gras si pochutnávali již staří Římané, kteří své husy vykrmovali fíky. Od latinského názvu fíků - ficatum - je ostatně odvozen název pro játra jak v italštině - fegato, tak i ve francouzštině - foie. Po rozpadu římského impéria foie gras z jídelníčku zmizela
a renesanci si prožila až v 18. století, a to ve Francii. Zásluhu na tom má alsaský kuchař Jean-Pier Clause. Ve Francii je v současnosti chráněn způsob jejich výroby, i konzumace, jako národní kulturní památka.
Nejprodávanější
Stránka 1 z 5 - 86 položek celkem
Stránka 1 z 5 - 86 položek celkem