Pěstování vinné révy
Pro výrobu jakéhokoliv vína je skutečně nejdůležitější proces pěstování vinné révy. Existují stovky odrůd, ale všechny produkty označené jako „víno“ je vyrábí z hroznů Révy vinné (lat. Vitis Vinifera). Pokud je nápoj vyroben z jiného ovoce, mluvíme vždy o „ovocném víně“ nebo úplně jiném pití.
Proto je také chyba označovat hrozny vinné révy jako víno:
- vinné hrozny = plod Révy vinné, ovoce
- víno = produkt vyráběný z hroznů Révy vinné, nápoj
Réva vinná se pěstuje ve viničních tratích na vinicích. Révu vinnou si můžete vysadit v nížinách i podhorských oblastech, v kopci i u vody a při správném opečovávání vypěstujete hrozny vhodné k výrobě vína.
Nejlepší z Moravy
Na druhou stranu, pro výrobu skutečně kvalitního vína je potřeba kvalitní půdu a co nejlepší klimatické podmínky. Česko spadá do severní vinařské oblasti, což znamená jistá omezení. Aby naše jakostní vína mohla konkurovat výrobkům z jižnějších zemí, musí sběr probíhat později. Nejkvalitnější klimatické podmínky u nás jsou tradičně ve vinařských oblastech jižní Moravy.
Kvalita půdy
Po roce 1989 byla značná část českých a moravských vinic znehodnocena velkovýrobou vín za dob socialismu. Čeští vinaři tak museli obnovit nejen tradici rodinného vinařství, ale i vinice samotné. Řada z nich musela zůstat několik let ležet úplně ladem.
Dnes už všichni pěstitelé kvalitních vín ví, že k půdě ve vinicích musí být nejcitlivější. Produkce musí být přísně regulovaná, aby si půda udžela dost živin i pro další roky. Většina dobrých vinařů se zaměřuje na nákup moderních technologií, které jsou šetrné k révě, půdě i životnímu prostředí jako takovému. Čím dál častěji narazíte na pěstitele biovín.
Dlužno dodat, že pod tlakem zahraniční konkurence roste i tlak na snížení výdajů a efektivitu výroby. Menší vinařství omezují počet zaměstnanců a pokud nechtějí-li ubrat na kvalitě produktů musí snížit počet vinic a celkově snížit produkci.
Vinobraní
Víno se zbarví, bobule změknout a stopky ztvrdnou. To jsou známky toho, že je víno zralé. Naše počasí na konci srpna způsobí, že v bobulích hroznu začne přibývá cukr a ubývají kyseliny. Pokud nechceme čekat na slámové či ledové víno, sbíráme hrozny nejpozději do konce listopadu.
Sběrem hroznů Révy vinné končí vinohradník svou práci a ke kormidlu se dostává vinař. Od samotného uskladnění hroznů se rozhoduje o kvalitě vína. Vinohradník možná ještě stanoví z vylisovaných vzorků z několika keřů cukernatost úrody. Nejčastěji se u nás využívá Klosterneuburgský moštoměr.
Jak pěstovat víno
Když si budete révu sázet sami na vlastní zahrádce, dávejte sazenice s kořeny zastřiženými na maximálně 10 cm do půlmetrové jámy, která je zkypřená kompostem. Ze sazenic zakoupených v normálním zahradnictví vyraší většinou více výhonků. Může jich nechat více, ale vybírejte ty nejzdravější, které raší z hlavního očka. Ideální je ale dobré nechat jen jeden výhon a ostatní vytrhat.
Tento hlavní výhon, kmínek, začněte co nejdříve zpevňovat alespoň metrovou tyčí. Ostatní zálistky rašící z kmínku pod jeho vrcholem vylamujte, aby hlavní výhon měl co nejvíce živin pro sebe.
Starší keře se musí brzy z jara zastřihnout.