Při objednání do 13.12. garantujeme doručení do Vánoc!

Pěstování vinné révy

Pro výrobu jakéhokoliv vína je skutečně nejdůležitější proces pěstování vinné révy. Existují stovky odrůd, ale všechny produkty označené jako „víno“ je vyrábí z hroznů Révy vinné (lat. Vitis Vinifera). Pokud je nápoj vyroben z jiného ovoce, mluvíme vždy o „ovocném víně“ nebo úplně jiném pití.

Proto je také chyba označovat hrozny vinné révy jako víno:

  • vinné hrozny = plod Révy vinné, ovoce
  • víno = produkt vyráběný z hroznů Révy vinné, nápoj

vyroba-vina

Réva vinná se pěstuje ve viničních tratích na vinicích. Révu vinnou si můžete vysadit v nížinách i podhorských oblastech, v kopci i u vody a při správném opečovávání vypěstujete hrozny vhodné k výrobě vína.

Nejlepší z Moravy

Na druhou stranu, pro výrobu skutečně kvalitního vína je potřeba kvalitní půdu a co nejlepší klimatické podmínky. Česko spadá do severní vinařské oblasti, což znamená jistá omezení. Aby naše jakostní vína mohla konkurovat výrobkům z jižnějších zemí, musí sběr probíhat později. Nejkvalitnější klimatické podmínky u nás jsou tradičně ve vinařských oblastech jižní Moravy.

Kvalita půdy

Po roce 1989 byla značná část českých a moravských vinic znehodnocena velkovýrobou vín za dob socialismu. Čeští vinaři tak museli obnovit nejen tradici rodinného vinařství, ale i vinice samotné. Řada z nich musela zůstat několik let ležet úplně ladem.

Dnes už všichni pěstitelé kvalitních vín ví, že k půdě ve vinicích musí být nejcitlivější. Produkce musí být přísně regulovaná, aby si půda udžela dost živin i pro další roky. Většina dobrých vinařů se zaměřuje na nákup moderních technologií, které jsou šetrné k révě, půdě i životnímu prostředí jako takovému. Čím dál častěji narazíte na pěstitele biovín.

Dlužno dodat, že pod tlakem zahraniční konkurence roste i tlak na snížení výdajů a efektivitu výroby. Menší vinařství omezují počet zaměstnanců a pokud nechtějí-li ubrat na kvalitě produktů musí snížit počet vinic a celkově snížit produkci.

Vinobraní

Víno se zbarví, bobule změknout a stopky ztvrdnou. To jsou známky toho, že je víno zralé. Naše počasí na konci srpna způsobí, že v bobulích hroznu začne přibývá cukr a ubývají kyseliny. Pokud nechceme čekat na slámové či ledové víno, sbíráme hrozny nejpozději do konce listopadu.

Sběrem hroznů Révy vinné končí vinohradník svou práci a ke kormidlu se dostává vinař. Od samotného uskladnění hroznů se rozhoduje o kvalitě vína. Vinohradník možná ještě stanoví z vylisovaných vzorků z několika keřů cukernatost úrody. Nejčastěji se u nás využívá Klosterneuburgský moštoměr.

Jak pěstovat víno

Když si budete révu sázet sami na vlastní zahrádce, dávejte sazenice s kořeny zastřiženými na maximálně 10 cm do půlmetrové jámy, která je zkypřená kompostem. Ze sazenic zakoupených v normálním zahradnictví vyraší většinou více výhonků. Může jich nechat více, ale vybírejte ty nejzdravější, které raší z hlavního očka. Ideální je ale dobré nechat jen jeden výhon a ostatní vytrhat.

Tento hlavní výhon, kmínek, začněte co nejdříve zpevňovat alespoň metrovou tyčí. Ostatní zálistky rašící z kmínku pod jeho vrcholem vylamujte, aby hlavní výhon měl co nejvíce živin pro sebe.

Starší keře se musí brzy z jara zastřihnout.