Bordeaux – jméno, které vyvolává vzrušení v srdcích milovníků vína po celém světě. Ale co je to, co dělá vína z Bordeaux tak výjimečnými? Jaké tajemství se skrývá za jejich celosvětově uznávanou kvalitou a prestiží? A co přesně znamená označení Grand Cru nebo AOC v kontextu Bordeaux? V tomto článku se ponoříme do srdce této ikonické vinařské oblasti Francie. Prozkoumáme jeho historii, kulturu, jed...
Rady someliéra
Nahlédněte do světa, kde každé víno vypráví svůj příběh a kde umění someliérství formuje zážitek z každého doušku. V této sekci se zaměřujeme na osvědčené techniky a nové trendy ve výběru, servírování a hodnocení vín. Budete mít možnost objevit nejen techniky degustace a výběru vhodného vína k jídlu, ale také inovace, které proměňují průmysl vína.
Očekávejte inspirativní rady od zkušených someliérů, hloubkové analýzy různých vinařských regionů a exkluzivní pohledy na umění a vědu, která stojí za výrobou každé láhve vína.
Je to svůdné, společenské a sbližuje to. Co to je? Jasně, je to víno! A správný vínomilec ví, že lepší než sklenka výtečného vína je, když je jich hned několik. Každý nemá tolik štěstí, aby procestoval nejznámější vinařské oblasti na zeměkouli. Tak si s námi udělejte výlet aspoň s prstem po mapě. Letem vinným světem se podíváme do 8 proslulých vinařských oblastí, kde vznikají vína, n...
Dnešní špičkové chladničky na víno neboli vinotéky se od svých prapředchůdců dost liší. Historie skladování vína má téměř 7000 let. Nejstarší džbány, ve kterých zůstávalo víno chladné, byly nalezeny ve starověkém Íránu. Staří Římané skladovali víno v jeskyních a katakombách pod městy. Prvním místem, kde byly nalezeny jeskyně, ve kterých se prokazatelně skladovala vybraná vína, která měla s věkem ...
Jistě jste už někdy řešili dilema, do jaké skleničky nalít hostům panáka. Nebojte, zase až taková věda to není a servírovat alkohol tak, aby si ho všichni maximálně vychutnali, nemusí být pouze doménou luxusních restaurací a barů. Nejde jen o to, že správně naservírovaný alkohol pěkně vypadá, ale navíc umožní dostatečně proniknout jeho vůni a chuti. Nyní vám trochu osvětlíme, do jaké skleni...
Obliba lehkých šumivých vín roste. Důkazem může být i překonání produkce francouzského šampaňského italským Proseccem, které se stalo již neodmyslitelným společníkem návštěvníků kaváren a barů nejen v Benátkách, ale i v přímořských oblastech nebo v Dolomitách. Prosecco letos porazilo šampaňské o 30 miliónů lahví, když se jich vyprodukovalo neuvěřitelných 330 miliónů, kdežto šampaňského „pouh...
Šetří se všude. Firemní večírky a vánoční dárky jsou první položka, u které se řada podnikatelů rozhodne snížit rozpočet. Ne vždy je nutné kvůli úsporám škrtat. Stačí jen trochu kreativity. Vánoční večírek a další tradiční firemní dárky k vánocům je pro řadu zaměstnanců důležitý firemních benefit. Tady je několik rad, jak ušetřit na firemních Vánocích a přitom si udržet přízeň zaměstnanců. Nes...