Rueda
Rueda je španělská vinařská oblast rozkládající se severozápadně od Madridu mezi městy Salamanca, Avila a Valladolid. Rueda je domovem bílých vín.Hlavními pěstovanými odrůdami jsou Verdejo, v mnohem meší míře pak Viura a Sauvignon Blanc. Vína odrůdy Verdejo jsou typická svým ovocným aroma s tóny tropického ovoce. Oblast leží v ploché krajině na náhorní plošině v nadmořské výšce 600 až 780 m nad mořem.
Od východu na západ protéká tuto oblastí řeka Duero. Klima je zde kontinentální (dlouhá horká léta a chladné zimy) ovlivněné oceánským vlivem Atlantiku. Teploty se značně liší a mohou v zimě klesnout pod nulu a v létě dosahují až 30°C. Je zde nebezpečí mrazu, mrznoucích mlh, silných větrů a krup v zimě či na jaře. Na druhé straně zde nehrozí nebezpečí sucha.
Půda je zde naprosto odlišná od jiných oblastí, je bohatá na železo s trochou vápence, jílovitá nebo písčitá s dobrou prostupností, a svým složením umožňuje excelentní a vyváženou kyselost vyráběných vín.
Historie:
První písemné doklady o výrobě vína v této oblasti se datují do 11. století, kdy král Alfonso VI nabídl pozemky osadníkům ve znovu dobyté oblasti. Mnoho osadníků, ale i mnišských řádů, nabídku přijalo a založili tak kláštery s vlastními vinicemi. Během 18. století byla půda osázena vinnou révou o větší rozloze než je tomu dnes, a to výhradně odrůdou Verdejo. Vyrobená vína se těšila velkému komerčnímu úspěchu.
Dvě po sobě jdoucí vlny chorob napadajících vinice katastrofálním způsobem zdecimovaly více než dvě třetiny vinic během první poloviny 20. století. Roku 1971 přišel do Ruedy věhlasný vinař z Riojy Marques de Riscal a začal zde revolučními technologiemi vyrábět svěží, lehká ovocná vína z místní odrůdy Verdejo (nahrazujíc tak zdejší tradiční výrobu méně populárních likérových vín) a zároveň zde zavedl pěstování odrůdy Sauvignon Blanc, výtečné pro scelování s Verdejo. V současnosti zažívají vína z této oblasti celosvětový úspěch i díky příznivé ceně za vína stejné kvality jako dražší francouzská Sancerre či Sauvignony z Nového Zélandu.
Oblast je označena Denominacion de origen (zkratka D.O.), vína pocházející z tohoto regionu mají známku označení původu. Oficiální status DO získala tato oblast v roce 1980.