SERIÁL: Vůně vína 3. - Vůně Vánoc

vune_vanoc_fb

Rok se s rokem sešel a máme tady po roce zase jedny Vánoce a s nimi i další díl seriálu Vůně vína 3. O tom, že vůně vína představují nekonečnou směsici různých odstínů, jste se mohli přesvědčit v minulých dílech tohoto seriálu. Pokud jste četli pozorně, znáte už základní druhy běžných ovocných vůní i aroma exotického ovoce. V dnešním díle s námi můžete nakouknout pod pokličku vánočních vůní a toho, co je dělá tak kouzelnými.

 

K Vánocům patří typické vůně, při jejichž vyslovení se vám automaticky vybaví atmosféra těch nejkrásnějších svátků v roce. Ta pohoda, klid, štěstí a láska… A my vám dneska poradíme, v kterých vínech tento kousek štěstí můžete nalézt.


VŮNĚ VÁNOC

Skořice – V našich krajích máme skořici neodmyslitelně spojenou s vůní Vánoc a zimy. Ač ji používáme především jako koření, její aroma je i neodmyslitelnou součástí některých druhů vín a koňaků. Látky obsažené ve skořici nás dokáží vnitřně zahřát a rozproudit krev v našich žilách. Mají celkově povzbuzující účinek na naše tělo i mysl, zahánějí chmury, zlepšují náladu a působí jako přírodní afrodiziakum. Proto byste měli, a nejenom kvůli posledně zmíněnému, vyzkoušet Tramín červený, 2011, výběr z hroznů z Vinařství Zlomek & Vávra, jehož vůně je velmi intenzivní, kořenitá a plná, a navíc je na našem e-shopu nyní k dostání s 31% slevou.

Vanilka – A jaké by to byly Vánoce bez vanilky? Její vůně je vábně sladká, jemně kořeněná a teplá a navozuje pocit okouzlení. Je používána k uklidnění, při poruchách spánku, depresích a také jako vůně pomáhající odstranění náklonnosti k alkoholismu a drogám. A jelikož všichni dobře víme, že víno není alkohol ale lék, doporučujeme vyzkoušet některé z barikových vín, pro než je aroma vanilky typické. Například Frankovku barrique, v jejíž vůni se snoubí vanilka a skořice s tóny tmavého lesního ovoce a studeného kouře.

Badyán – K Vánocům také neodmyslitelně patří perníčková vůně badyánu. Hvězdicovitý plod pochází z malého, stále zeleného stromu - badiánovníku pravého. Voní a chutná jako anýz, ale je výraznější a sladší. Velmi často slouží k dochucení svařeného vína, ale můžete ho také identifikovat u moravského vína Irsai Oliver, které má velmi bohatou a vrstevnatou vůni.

Hřebíček – Víte, že hřebíček byl v dávných dobách ceněn jako zlato? Zasloužil si to právě díky svým bohatým vlastnostem, které jsou dodnes využívány v léčitelství, ale i pro přípravu nejrůznějších pokrmů. Vyznačuje se nasládlou chutí, často přecházející do hořké. Teplá, pronikavá a exotická vůně tohoto koření je podmanivá a vzrušující. Ne nadarmo je hřebíček považován za afrodiziakum, jehož aroma probouzí naše smysly. Ochutnejte výběrový Merlot z řady Max reserva špičkového chilského vinařství Errazuriz, jehož atraktivní rubínová barva a vůně připomíná zralé červené ovoce jako například třešně doplněné dotekem karamelu společně s jemným kořením hřebíčku a vanilky.

Zázvor – Nevíme, jak vy, ale my si neumíme představit vánoční svátky bez kořeněného aromatu zázvoru. Čerstvý kořen má intenzivní chuť s citrusovým nádechem. Méně výrazná je vůně zázvoru sušeného a mletého, který se nejčastěji používá k přípravě tradičních zázvorek. V poslední době se těší stoupající oblibě po celém světě zázvorové pivo, které se vyrábí z nejjemnějších kořenů čínského zázvoru a které je na našem e-shopu také k dostání. Aroma vyšší ostrosti, která připomíná
čerstvý zázvor, můžete najít i ve víně, například v Ryzlinku vlašském.

Anýz – Již ve středověku byl anýz znám po celé Evropě. Olejem z nažek anýzu se dochucuje velké množství likérů, které můžete ochutnat třeba právě o Vánocích. Ve Francii jsou to například pastis, anisette a pernod a také různé aperitivy. A navíc se odpradávna věřilo, že užívání anýzu zbavuje lidi mrzutosti, zkuste to tedy vyzkoušet třeba právě o letošních Vánocích s láhví Cabernet sauvignon, z Vinařství Santa Helena, jenž byl vyrobený z hroznů vypěstovaných v údolí Colchagua. Víno má intenzivní svěží aroma bobulového ovoce, především černého rybízu. V jeho chuti jsou v harmonii ovocné tóny s anýzem, vanilkou a čokoládou.

Čokoláda – Hořká čokoláda a elegantní víno představují dokonalou kombinaci, která vám přinese naprosto jedinečný požitek nejen o Vánocích. Víno i čokoláda nabízí velké množství chutí a vůní. Jejich rozsah je velmi rozmanitý a sahá od květinové chuti, přes kořeněnou až po lehce pikantní. Proto si ve vínech, která obsahují aroma čokoláda, každý najde to své. Pro jejich plnou a zralou chuť jsou častými společníky našich večeru. Ochutnejte například Zweigeltrebe či Merlot z
Vinařství Lahofer, která jsou typicky tmavě rubínové barvy a osloví vás příjemnou komplexní vůní drobného tmavého lesního ovoce, hořké čokolády, višní v čokoládě a jemného tónu vanilky.

Kokos – Vůně kokosu dochucuje velké množství likérů, které jsou během vánočních svátků nejčastějším aperitivem. Málokdo ale tuší, že vůni kokosu můžeme nalézt i ve velkém množství vín. Touto vůní disponuje například i víno, jenž získalo ocenění Král vín České republiky 2014, Pálava Terroir z Vinařství Volařík. Její plná a extraktivní chuť je silně aromatická po levandulích a přezrálých meruňkách s dovůní mandarinek a kokosu.

Existuje ještě spousta dalších vůní, které máme spojené s obdobím Vánoc. Jsou to nejčastěji vůně exotického ovoce, jakými jsou například pomeranč, mandarinka, ananas a jablko. O jejich využití si můžete přečíst v minulém článku věnovaném vůním citrusů a exotického ovoce.