SERIÁL: Vůně vína – tradiční ovocné aroma

Vůně vína představuje směs různých vůní. Některé víno je cítit po meruňkách, jiné po třešních, jahodách či černém rybízu. Můžete v něm ucítit ale i netradiční aroma jako lanýže, máslo, čokoládu, pepř, seno, nebo dokonce koňskou stáj. Každý si přijde na své. Pokud chcete víno vychutnat jiným smyslem než chutí, sledujte tuto sérii článků. Konkrétně si představíme Ovocné vůně, vůně citrusů, aroma exotického ovoce, rostlinné a květinové vůně, vůně bylin a nakonec si přijdou na řadu i dřevité aroma, vůně půdy, hub a další netradiční vůně.

ovoce2

Ovocné vůně

  • Angrešt - Tuto netradiční sladkokyselou vůni můžete ucítit v novozélandském sektu Sauvignon blanc
  • Broskev – Jemná vůně broskve je charakteristická pro svěží mladá bílá vína. Můžete ji najít  v Sauvignonu, Ryzlinku rýnském, nebo ve víně s nízkým obsahem alkoholu Cap Soleil, kde je vůně broskve opravdu výrazná.
  • Černý rybíz - Teplé, ovocné aroma najdete v mnoha odrůdách převážně červených vín, například Pinot noir, Cabernet Sauvignon, nebo Rulandském modrém. Pokud si toto vůni chcete opravdu vychutnat, degustujte vynikající australské víno Cabernet sauvignon z oblasti Coonawarra.
  • Červený rybíz - Tuto svěží, čerstvou, lehkou, aromatickou vůni nalezneme především u vín s kyselinkou. Tóny červeného rybízu najdete například ve víně Frankovka z roku 2010 z vinařství Krist.
  • Hruška - Jemné hruškové aroma často doprovází vůně vanilky. Nachází v mnoha bílých a šampaňských vínech s likérovým charakterem. Například Chardonnay. Najdete ji ale i ve zralých Ryzlincích rýnských konkrétně v Rizlinku rýnském z roku 2013 z produkce vinařství Bíza.
  • Jablko – Toto typické aroma naleznete u většiny bílých vín. Hrozny totiž obsahují kyselinu jablečnou. V buketu jsou výrazné  u mladých a svěžích bílých vín jako Ryzlink rýnský a Chardonnay. Pokud vás láká konkrétně zelené jablko zkuste, který je výrazně cítit v kabinetním suchém bílém Ryzlinku vlašském 2013 z vinařství Mádl.
  • Jahody - Vůně jahod je přítomna převážně v růžových a mladých červených vínech. Voní buď po čerstvých jahodách, nebo po jahodovém džemu. Záleží na stáří vína. Můžete ji zaznamenat například u Pinot noir rosé, 2012, pozdní sběr z vinařství Hort, nebo u Frankovky rosé, ročník 2013 z vinařství Vajbar.
  • Meruňka – Je dost podobná broskvové vůni. Ucítíte jí v suchých bílých vínech, ale i ve sladkých ušlechtilých vínech. Například v odrůdách Ryzlink rýnský, ale i Rulandské modré. Najdete ji ale také v růžovém víně Pinot noir rosé, 2012 pozdní sběr z produkce Vinařství Hort.
  • Třešeň – Třešňová vůně vyskytuje u mladých červených vín. Výrazně je cítit u ve víně Rulandské modré, ročník 2012 z vinařství Pod Martinkou, nebo u Frankovky rosé 2013 z vinařství Lahofer. Višeň se nachází v odrůdě Zweigeltrebe.
  • Sušené švestky - Švestkové aroma je nejvíce výrazné v červených vínech z teplých pěstitelských oblastí. Tato vůně je hodně podobná kouři. Můžete ji najít ve vínech Malbec, Coleccion z produkce Michel Torino, nebo proslulých vínech Malbec z vinařství Vinařství Valentin Bianchi.
  • Ostružiny a lesní plody – Tuto intenzivní vůni (někdy připomínající zavařené borůvky) najdeme většinou v červených vínech. Pokud jste příznivcem lesních plodů určitě ochutnejte vinikající Merlot ročník 2011 z vinařství Hort, nebo skvělé zemské suché víno Zweigeltrebe  z vinařství Krist.

Vpříštím díle seriálu se podíváme na vůně citrusů a exotického ovoce.