Slovník pojmů

A B C Č D E F G H I K L M N O P Q R S T V X Z Ž

Abboccato

Abboccato je italský termín pro víno s polosladkým charakterem.

Adjustace

Adjustace je proces upravování kyselosti a alkoholu ve víně pomocí přídavku cukru nebo kyseliny.

Alicante Bouschet

Alicante Bouschet je odrůda červeného vína, původem z Francie. Je to neobvyklá odrůda, protože má tmavě červenou dužinu i kůru hroznů.

Alte Rebe

Alte Rebe - tento termín se používá v souvislosti s vinařskou produkcí, kdy jsou révy starší než 30 let a poskytují vínu specifickou chuť a charakter

Altimus

Altimus je červené víno vyrobené z hroznů odrůd Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Cabernet Franc a Petit Verdot pěstovaných v argentinské oblasti Luján de Cuyo v provincii Mendoza.

Amarone

Amarone je zkratka pro víno z italského regionu Veneto, vyrobené z rozsychaných hroznů, které jsou sušeny a fermentovány, aby se získal bohatý a plný charakter.

AOC

AOC je označení pro "appellation d'origine contrôlée" neboli chráněné označení původu vína ve Francii

Apelace

Apelace je systém regulace a ochrany původu a kvality francouzských vín

Aroma

Aroma ve vinařském kontextu je vůně vína. Může být ovocná, kořenitá, květinová a podobně.

Assemblage

Assemblage je smísení různých vín nebo hroznů za účelem dosažení specifické chuti a aroma.

Autentické víno

Autentické víno je víno vyrobené z hroznů pouze z jedné odrůdy a z určitého terroiru.

Bacchus

Bacchus je název odrůdy révy vinné, která je využívána převážně pro výrobu bílých vín.Tato odrůda byla vyšlechtěna v Německu v roce 1933 a vznikla křížením odrůd Silvaner, Riesling a Müller-Thurgau.

Bag-in-box

Bag-in-box je balení pro víno, které sestává z plastového vaku umístěného v kartonové krabici s kohoutkem pro snadné nalévání vína.

Barolo

Barolo je zkratka pro víno z italského regionu Piemont, které je vyrobeno z odrůdy Nebbiolo.

Barrique

Barrique je dubový sud o obsahu asi 225 l.

Beaujolais

Beaujolais je francouzské víno vyrobené z hroznů odrůdy Gamay v oblasti Beaujolais.

Biskvit

Biskvit je aroma v chuti vína, které připomíná sušenky nebo piškoty.

Blanco

Blanco je španělské slovo pro bílé víno. Tento termín se používá zejména v oblasti produkce vína v Španělsku, ale může se vyskytovat i v jiných zemích.

Boal

Boal je odrůda hroznů používaná převážně na výrobu vín Madeira. Vína vyrobená z této odrůdy mají typicky tmavě zlatou až hnědou barvu.

Bouchon

Bouchon je francouzské slovo pro zátku láhve vína.

Brut nature

Brut nature je nejsušší typ sektu s minimálním množstvím přidaného cukru.

Buket

Buket je celkový dojem z vůně a chuti vína.

Cabernet franc

Cabernet Franc je modrá odrůda révy vinné pocházející z Francie, konkrétně z oblasti Bordeaux. Je to druhá nejrozšířenější odrůda v této oblasti po Cabernet Sauvignonu a bývá často používána k obohacení směsí (cuvées)

Carmenére

Carmenére je odrůda révy vinné původem z Bordeaux, která se však dnes pěstuje hlavně v Chile. Tato odrůda byla v minulosti považována za odrůdu Merlot, ale v 19. století byla rozpoznána jako samostatná odrůda.

Cava

Cava je šumivé víno vyráběné tradiční metodou, podobně jako francouzské šampaňské, ale pochází z Španělska. Vyrábí se především v oblasti Penedès, ale i v dalších regionech Španělska.