Slovník pojmů
Abboccato
Abboccato je italský termín pro víno s polosladkým charakterem.
Adjustace
Adjustace je proces upravování kyselosti a alkoholu ve víně pomocí přídavku cukru nebo kyseliny.
Alicante Bouschet
Alicante Bouschet je odrůda červeného vína, původem z Francie. Je to neobvyklá odrůda, protože má tmavě červenou dužinu i kůru hroznů.
Alte Rebe
Alte Rebe - tento termín se používá v souvislosti s vinařskou produkcí, kdy jsou révy starší než 30 let a poskytují vínu specifickou chuť a charakter
Altimus
Altimus je červené víno vyrobené z hroznů odrůd Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Cabernet Franc a Petit Verdot pěstovaných v argentinské oblasti Luján de Cuyo v provincii Mendoza.
Amarone
Amarone je zkratka pro víno z italského regionu Veneto, vyrobené z rozsychaných hroznů, které jsou sušeny a fermentovány, aby se získal bohatý a plný charakter.
AOC
AOC je označení pro "appellation d'origine contrôlée" neboli chráněné označení původu vína ve Francii
Apelace
Apelace je systém regulace a ochrany původu a kvality francouzských vín
Aroma
Aroma ve vinařském kontextu je vůně vína. Může být ovocná, kořenitá, květinová a podobně.
Assemblage
Assemblage je smísení různých vín nebo hroznů za účelem dosažení specifické chuti a aroma.
Autentické víno
Autentické víno je víno vyrobené z hroznů pouze z jedné odrůdy a z určitého terroiru.
Bacchus
Bacchus je název odrůdy révy vinné, která je využívána převážně pro výrobu bílých vín.Tato odrůda byla vyšlechtěna v Německu v roce 1933 a vznikla křížením odrůd Silvaner, Riesling a Müller-Thurgau.
Bag-in-box
Bag-in-box je balení pro víno, které sestává z plastového vaku umístěného v kartonové krabici s kohoutkem pro snadné nalévání vína.
Barolo
Barolo je zkratka pro víno z italského regionu Piemont, které je vyrobeno z odrůdy Nebbiolo.
Barrique
Barrique je dubový sud o obsahu asi 225 l.
Beaujolais
Beaujolais je francouzské víno vyrobené z hroznů odrůdy Gamay v oblasti Beaujolais.
Biskvit
Biskvit je aroma v chuti vína, které připomíná sušenky nebo piškoty.
Blanco
Blanco je španělské slovo pro bílé víno. Tento termín se používá zejména v oblasti produkce vína v Španělsku, ale může se vyskytovat i v jiných zemích.
Boal
Boal je odrůda hroznů používaná převážně na výrobu vín Madeira. Vína vyrobená z této odrůdy mají typicky tmavě zlatou až hnědou barvu.
Bouchon
Bouchon je francouzské slovo pro zátku láhve vína.
Brut nature
Brut nature je nejsušší typ sektu s minimálním množstvím přidaného cukru.
Buket
Buket je celkový dojem z vůně a chuti vína.
Cabernet franc
Cabernet Franc je modrá odrůda révy vinné pocházející z Francie, konkrétně z oblasti Bordeaux. Je to druhá nejrozšířenější odrůda v této oblasti po Cabernet Sauvignonu a bývá často používána k obohacení směsí (cuvées)
Carmenére
Carmenére je odrůda révy vinné původem z Bordeaux, která se však dnes pěstuje hlavně v Chile. Tato odrůda byla v minulosti považována za odrůdu Merlot, ale v 19. století byla rozpoznána jako samostatná odrůda.
Cava
Cava je šumivé víno vyráběné tradiční metodou, podobně jako francouzské šampaňské, ale pochází z Španělska. Vyrábí se především v oblasti Penedès, ale i v dalších regionech Španělska.