Slovník pojmů, Strana 2

A B C Č D E F G H I K L M N O P Q R S T V X Z Ž

Côtes

Côtes jsou francouzské vinařská oblasti, které jsou známé pro svá kvalitní vína.

Crémant

Crémant je označení pro francouzské šumivé víno vyrobené tradiční metodou s druhy hroznů typickými pro daný region, které nesplňují podmínky pro označení Champagne.

Crianza

Crianza je španělský termín pro víno, které musí zrát nejméně 2 roky, z toho minimálně 6 měsíců v sudu.

Crianza

Crianza je označení pro španělská vína, která byla zrácena minimálně dva roky, z toho nejméně šest měsíců v dubových sudech. Tento postup je běžný především v Rioja a v Ribera del Duero.

Cukernatost

Cukernatost je množství cukru v hroznovém moštu nebo vínu.

Cuvée

Cuvée je směs vína z různých odrůd hroznů nebo různých letních sklizní.

Čokoládové víno

Čokoládové víno je sladké víno, které obsahuje přírodní aromatické látky čokolády. Tyto látky jsou získávány z kakaa a přidávají se k vínu během fermentace. Výsledkem je víno s bohatou čokoládovou chutí a vůní, které se často podává jako dezertní…

Demi-sec

Demi-sec je francouzský termín pro víno s mírně sladkým charakterem (s obsahem cukru 32-50 gramů na litr).

Dlouhé víno

Dlouhé víno je víno s vysokou koncentrací a dlouhotrvající chutí.

Dlouhý závěr

Dlouhý závěr je vinařský termín, který popisuje dozvuk nebo stopu, která zůstává na jazyku a v ústech po odeznění chuťových vjemů vína.

DOC

DOC - italská zkratka pro Denominazione di Origine Controllata, což znamená, že víno musí být vyráběno z hroznů z určitého regionu a podléhá přísným pravidlům výroby.

DOCG

DOCG - italská zkratka pro Denominazione di Origine Controllata e Garantita, což znamená, že víno musí splňovat ještě přísnější kritéria než DOC.

Dolce

Dolce je italské slovo pro sladké víno.

Domaine

Domaine je označení pro vinici, kde jsou produkovaná vína označena podle jména vinaře nebo vinice

Domaine

Domaine je francouzský vinařský termín označující vinici vlastněnou jedním vinařem nebo rodinou.

Dosage

Dosage je proces dávkování roztoku cukru a vína do výsledného šumivého vína pro regulaci sladkosti.

Doux

Doux je francouzský výraz pro sladké víno.

Drsné víno

Drsné víno je víno s výraznými tříslovinami a nevyváženou chutí.

Dubové víno

Dubové víno je víno, které bylo zrání části nebo celé doby skladováno v dubových sudech.

Dýmové víno

Dýmové víno je víno, které získalo chuť a vůni po dýmu během výroby nebo skladování.

Eger

Eger je vinařská oblast v Maďarsku, známá především pro své červené víno, které je vyráběno převážně z odrůdy Bikavér.

Extra brut

Extra brut je suché šumivé víno s velmi nízkým obsahem cukru (0-6 gramů na litr).

Extra dry

Extra dry je šumivé víno s mírně sladším charakterem než brut, s obsahem cukru 12-17 gramů na litr.

Fermentace

Fermentace je proces, při kterém dochází k přeměně cukrů v hroznech na alkohol a oxid uhličitý, a to za pomocí přírodních kvasinek. Tento proces je zásadní pro výrobu vína a ovlivňuje jeho chuť, vůni a barvu.

Frizzante

Frizzante je zkratka pro italské víno s mírným perlivým charakterem, které je méně šumivé než spumante.