Při objednání do 13.12. garantujeme doručení do Vánoc!

Slovník pojmů, Strana 4

A B C Č D E F G H I K L M N O P Q R S T V X Z Ž

Lieblich

Lieblich je v němčině polosladké víno.

Likérové víno

Likérové víno je speciální druh vína, které je zesíleno přidáním lihoviny a cukru, což zvyšuje obsah alkoholu a zároveň zvyšuje sladkost a konzistenci vína. Kromě toho jsou likérová vína často ochucována bylinami, kořením nebo ovocem, aby se získala…

Macabeo

Macabeo, také známý jako Viura, je bílá odrůda hroznů používaná převážně ve Španělsku. Je to velmi odolná odrůda s plodnými hrozny, které produkují světlé, aromatické a mírně kyselé víno s ovocnými tóny a jemnými kořenitými tóny.

Macerace

Macerace je proces, při kterém se bobule hroznů nechají macerovat s kůží, semeny a stonky před samotným kvašením.

Malvasia

Malvasia je odrůda hroznů, která pochází pravděpodobně z Řecka. Malvasia je známá pro svou sladkou chuť a aroma ovoce, jako jsou meruňky, hrušky a broskve.

Manduria

Manduria je malé město v oblasti Puglia v jihovýchodní Itálii, která je známá svými červenými víny z odrůdy Primitivo.

Marlborough

Marlborough je nejvýznamnější vinařskou oblastí v Novém Zélandu a světově proslulá produkci vysoce kvalitního Sauvignon Blanc. Oblast Marlborough se nachází na severovýchodě Jižního ostrova Nového Zélandu

Marsala

Marsala je slavné italské víno produkované na Sicílii, vyráběné podobně jako portské, ale s použitím bílých odrůd hroznů, jako je Grillo, Catarratto a Inzolia

matolina

Matolina je produkt vznikající při lisování hroznů při výrobě vína. Jedná se o zbytky slupek a dužniny, které zůstanou po oddělení moštu.

Mazuelo

Mazuelo (známá také jako Carignan) je červená odrůda hroznů, která se pěstuje v několika vinohradnických oblastech světa, včetně Španělska, Francie, Itálie a Nového Zélandu. Vyznačuje se vysokou kyselostí.

Millésime

Millésime je označení pro ročník vína, kdy se uvádí rok sklizně hroznů použitých k výrobě vína.

Moscato

Moscato (V České republice známý jako Muškát moravský) je odrůda hroznů, která je známa svým sladkým a ovocným profilem.

Muscat

Muscat je bílá odrůda s typickým ovocným a květinovým aroma, používá se k výrobě sladkých a polosladkých vín.

Négociant

Négociant je vinařský obchodník, který nakupuje hrozny nebo mladé víno a poté je zpracovává a prodává pod svým vlastním jménem.

Oloroso

Oloroso je druh sherry vyrobený v Jerez de la Frontera v jižním Španělsku. Je to silné a suché víno s vysokým obsahem alkoholu (obvykle 18-20%). Oloroso je vyroben ze směsi odrůd Pedro Ximénez a Palomino.

Palomino

Palomino je bílá odrůda hroznů, která se používá převážně pro výrobu španělského sherry. Palomino je poměrně neutrální odrůda s nižší kyselostí a vysokým výnosem, což ji činí vhodnou pro pěstování na rozsáhlých plochách v jižní Španělsku

Panenské víno

Panenské víno je víno vyrobené bez jakéhokoli zásahu lidské ruky, tedy pouze spontánní fermentací.

Parellada

Parellada je bílá odrůda hroznů, která se používá při výrobě španělského sektu Cava. Je známá svou vysokou kyselostí a citrusovým aroma.

Passito

Passito je zkratka pro italské víno vyrobené z rozsychaných hroznů, které se nechávají sušit, aby se koncentrovala chuť a aroma.

Pedro Ximénez

Pedro Ximénez je odrůda hroznů, která se používá k výrobě sladkých španělských vín. Hrozny jsou velmi sladké a plné chuti a po usušení na slunci se používají k výrobě sladkého vína s vysokým obsahem cukru.

Pinot Blanc

Pinot Blanc, neboli Rulandské bílé, je odrůda révy vinné, která patří mezi bílé odrůdy a je pěstována po celém světě.

Pinot Noir

Pinot Noir (Rulandské modré) je bílá i červená odrůda, nejčastěji spojovaná s Burgundskem a šumivým vínem Champagne, která poskytuje elegantní, ovocné víno s jemnými tříslovinami.

Plné tělo

Vína s plným tělem (full-bodied) jsou vyráběna z odrůd hroznů s většími bobulemi a otlaky, které obsahují více tříslovin a taninů

Premier Cru

Premier Cru je označení pro vína z nejlepších vinic v určité oblasti. Používá se především v Burgundsku a Bordeaux, kde zaručuje vysokou kvalitu a prestiž.

Puglie

Puglie (italsky Puglia) je region v jihovýchodní Itálii, který se nachází na Apeninském poloostrově. Tento region je známý svým zemědělstvím, včetně vinic a olivových hájů. Vinařství v oblasti Puglie produkuje mnoho známých vín, včetně vína…