Slovník pojmů, Strana 5

A B C Č D E F G H I K L M N O P Q R S T V X Z Ž

Purcari

Purcari je vinařská oblast v Moldavsku, která je známá svými červenými víny, zejména odrůdou Cabernet Sauvignon.

Quinta da Foz

Quinta da Foz je vinařství a vinice nacházející se v regionu Douro na severu Portugalska.

Rara Neagra

Rare Neagra je červená odrůda hroznů, která se pěstuje zejména v Moldávii a na Ukrajině. Je známa pro svou tmavou barvu, kořeněnou chuť a vysoký obsah kyselin. Z tohoto hroznového vína se často vyrábějí různé druhy suchých vín a rosé.

Refosco

Refosco je červená odrůda vína, původem z oblasti Furlánska-Julského Benátska v severovýchodní Itálii.

Remuage

Remuage je proces otáčení a naklápění lahví se sektem, aby se odstranily usazeniny.

Rmut

Rmut je část hroznové šťávy a kůry, která zůstává po lisování a vstupuje do procesu fermentace.

Sabrage

Sabrage je tradiční metoda otevírání sektu, kdy se při pomalém škrtnutí nože o hrdlo lahve odštípne celý vrchol lahve včetně uzávěru.

Saignée

Saignée je technika výroby růžového vína, při které se část šťávy odtéká z kvašících hroznů po několika hodinách macerace.

Sancerre

Sancerre je francouzské bílé víno produkované v oblasti Sancerre v regionu Loire. Víno je vyrobeno z odrůdy Sauvignon Blanc a má charakteristickou vysokou kyselost a aroma citrusových plodů, bílých květů a trávy.

Sangria Lolea

Sangria Lolea je značka španělského nápoje, který se obvykle připravuje smícháním červeného vína s ovocem a dalšími přísadami, jako jsou nápoje na bázi brandy, šumivá voda a cukr.

Saumur

Saumur je francouzská vinárenská oblast v regionu Loiry, známá především pro svá bílá vína z odrůdy Chenin Blanc.

Sauternské víno

Sauternská vína jsou slavná sladká vína z regionu Sauternes ve Francii.

Sekt

Sekt je víno s vysokým obsahem oxidu uhličitého, které se vyrábí druhotnou fermentací v lahvi.

Shiraz

Shiraz je červená odrůda vína původem z Chile, která je dnes hlavně spojována s Austrálií. Má charakteristickou vůni a chuť plnou kořenitosti, černého pepře, bobulovitého ovoce a jemné vanilky z dřeva

Solera

Solera je systém zrání, kdy se víno postupně přelévá z jedné řady sudů do druhé a nejmladší víno se přidá

Sotto voce

Ve vinařské terminologii se výraz "Sotto voce" používá pro popis vína, které má jemné, tiché aroma.

Spumante

Spumante je zkratka pro italské šumivé víno, které může být vyrobeno z různých odrůd a v různých regionech v Itálii.

Süß

Süß je v němčině sladké víno.

Süssreserve

Süssreserve je německý termín pro nezkvašený mošt, který se přidává do vína k zvýšení sladkosti.

Svěží víno

Svěží víno je označení pro víno, které má svěží a živý charakter, často s výraznými ovocnými a květinovými tóny.

Tanin

Tanin je přírodní chemická látka, která se nachází v rostlinách, zejména v kůžích a semenech hroznů. Je zodpovědný za chuťovou texturu vína a způsobuje jeho suchost. 

Tanniny

Tanniny jsou organické látky přirozeně se vyskytující v hroznech a výrazně ovlivňující chuť a texturu vína.

Tawny

Tawny je typ portského vína vyráběného v Portugalsku.

Tawny Port

Tawny Port je druh portského vína, který je tradičně vyzráván v sudech po Sherry. Tento postup dává Tawny Portu výraznou oříškovou a kořeněnou chuť s tóny karamelu a sušených plodů.

Tempranillo

Tempranillo je odrůda révy vinné pocházející z Španělska, konkrétně z oblasti Rioja.Vína vyrobená z Tempranilla jsou obvykle středně těžká a mají jemné třísloviny a ovocnou chuť, často s výraznými tóny třešní a malin.