Vaříme na víně

Chcete zvednout úroveň svých kulinářských dovedností a zároveň obměnit svůj jídelníček? V této sekci naleznete různé recepty, které využívají bílé i červené víno pro obohacení chutí od tradičních českých pokrmů až po mezinárodní speciality. Od mletého masa na víně, přes kuřecí nudle až po kachní prsa s hroznovým vínem a kuře na červeném víně s houbami.

Tyto recepty nejenže osvěží vaše stolování, ale představí vám i způsoby, jakými víno může zvýraznit a doplnit chuť vašich oblíbených jídel. Připojte se k nám a začněte experimentovat s vínem ve vaší kuchyni.


Mleté maso na víně

zdroj: http://www.pazitka.cz/hlavni-chod/bolonska-omacka-na-cervenem-vine-a-celozrnne-spagety/ Potřebujeme: 500g    mleté maso 2dl       bílé víno 2 – 3    stroušky    česnek 2 – 3    stroušky    mletá paprika 2 – 3    stroušky    kmín majoránka maggi   Postu...

Kuřecí nudle na víně

Lehké a vydatné jídlo se směsí koření a barevné papriky. S žitným chlebem jako přílohou se jedná i o poměrně zdravý hlavní chod, který připravíme s jen s několika kapkami oleje. zdroj: https://itesco.cz/hello/recepty/kureci-nudlicky-na-vine/548018/ Potřebujeme: 200g      kuřecí prsa 1 ks        mrkev 1/4 ks    žlutá p...

Kachní prsa s hroznovým vínem

Kachní psa s omáčkou skvěle doplní červené hroznové víno. Jednoduchý recept připravíte za 45 min. zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/6775-divoka-kachna-plnena-hroznovym-vinem.html Potřebujeme: 500g        červené  hroznové víno 300 ml    červené víno 2 ks          kachní prsa (s kůží) 2 ks  &nbs...

Víno a jídlo

Spojení dobrého jídla s kvalitním vínem má v mnoha národech velkou tradici. Nejvíce je to patrné v jižní Evropě. I u nás však už řada lidí dbá na výběr vhodného vína k dobrému jídlu. Povíme vám, jak si co nejlépe vychutnat dobré jídlo a pití a uvedeme vás tak do základů gastronomie a gurmánství. Kde se snoubí víno s jídlem Pojmy, které souvisejí s gastronomií a kulinářstvím se v Česku objevují...

Kuře na červeném víně s houbami

Pečené kuře s houbami na červeném víně nejlépe chutná připravené z domácích potravin na samotě u lesa. Zdroj: https://food52.com/recipes/25762-chicken-breasts-roasted-with-potatoes-and-mushrooms Potřebujeme: 1 ks            kuře200 g         houby2 dl             červené...

Jak vybírat vína k jídlu?

Když už chceme podávat k dobré večeři dobré víno, měli bychom vědět, jaké. Víme, že víno by mělo být kvalitní. Jaká odrůda se ale hodí k tučnému masu a čím zapít čokoládový dort? V zásadě je to jednoduché. K těžkým jídlům podáváme těžká vína a naopak. Podívejme se postupně na všechny tři hlavní chody. Předkrm Jako předkrm se podávají lehká jídla typu chřest, ke kterému se nejlépe hodí Chardon...

Česká kuchyně na víně

Máte rádi českou kuchyni a moravské víno? Proč to nespojit dohromady? Vína z Moravy mají nezaměnitelné vlastnosti, které se přirozeně snoubí s chutí našich jídel. Jejich kombinací většinou nic nezkazíte. Pečená husa s houskovým knedlíkem, to je zážitek, víno z pálavských vrchů taky. Dohromady se jedná o úplnou gastronomickou extázi. Nejde o náhodu. Naše víno a jídlo pochází ze stejné půdy a...

Nejen víno a kuchyň

Víno je skvělá ingredience k masu i těstovinám. Víno je skvělé jen tak samostatné. Víno ale může být skvělé konzumovat i jinak a pořád to stojí za to. Úprava vína nemusí být spojená jen s jídlem. Některé úpravy jsou notoricky známé, jiné vás možná překvapí. Klasiky Už staří Římané věděli, jak dobrý nápad je zředit lehké víno s vodou. Ideální poměr vína a vody je 1:3. Vinný střik je pak skvě...

Jak vařit s vínem?

Víno jako ingredience dodává jídlům jakýsi šmak. K masu se podává červené, ke sladkému růžové, k rybám bílé. Aby ale víno efektivně posílilo chuť jídla, musíte vědět jaké koupit a jak ho použít. Víno může zvýraznit chuť a zlepšit celý gastronomický zážitek. Na druhou stranu ale může zkazit celou večeři pro 20 lidí. Přečtete si, na co si dávat pozor. Cena či kvalita? Je jasné, že je zbytečné...