Vaříme na víně

Chcete zvednout úroveň svých kulinářských dovedností a zároveň obměnit svůj jídelníček? V této sekci naleznete různé recepty, které využívají bílé i červené víno pro obohacení chutí od tradičních českých pokrmů až po mezinárodní speciality. Od mletého masa na víně, přes kuřecí nudle až po kachní prsa s hroznovým vínem a kuře na červeném víně s houbami.

Tyto recepty nejenže osvěží vaše stolování, ale představí vám i způsoby, jakými víno může zvýraznit a doplnit chuť vašich oblíbených jídel. Připojte se k nám a začněte experimentovat s vínem ve vaší kuchyni.


Mleté maso na víně

zdroj: http://www.pazitka.cz/hlavni-chod/bolonska-omacka-na-cervenem-vine-a-celozrnne-spagety/


Potřebujeme:

  • 500g    mleté maso
  • 2dl       bílé víno
  • 2 – 3    stroušky    česnek
  • 2 – 3    stroušky    mletá paprika
  • 2 – 3    stroušky    kmín
  • majoránka
  • maggi

 

Postup

Rozpálíme olej a osmahneme mix mletého masa, které je možno předem osolit. Případně může jídlo dochutit maggi. Podle chuti přidáme mletou paprikou, kmín, strouhaný česnek, majoránku.

Okořeněnou směs zamícháme a přidáme sklenku červeného vína. Promícháme a podáváme.

Ideální odrůda pro mleté maso se špagetami je výrazná. Zkuste například Sylvánské zelené.

Jako příloha postačí chléb. Ideální jsou ale špagety, kolínka nebo jiné těstoviny. Špagety s červeným vínem lze dochutit a ozdobit kečupem i hořčicí.

Dobrou chuť!

Kuřecí nudle na víně

Lehké a vydatné jídlo se směsí koření a barevné papriky. S žitným chlebem jako přílohou se jedná i o poměrně zdravý hlavní chod, který připravíme s jen s několika kapkami oleje.

zdroj: https://itesco.cz/hello/recepty/kureci-nudlicky-na-vine/548018/


Potřebujeme:

  • 200g      kuřecí prsa
  • 1 ks        mrkev
  • 1/4 ks    žlutá paprika
  • 1/4 ks    zelená paprika
  • 1/4 ks    červená paprika
  • 3 lžíce    červené víno
  • hermelín
  • žitný chléb

 

Na marinádu

  • 3 – 4 lžíce    olivový olej
  • celer (sušený)
  • oregano
  • 1 l  červené víno
  • saturejka
  • sůl, pepř

Postup

Kuřecí maso je třeba po očištění pouze lehce naklepat a vložit do předem připravené marinády alespoň na 4 hodiny.

Marináda
Smícháme olivový olej, pepř, oregano, saturejky, sůl a sušený celer. Podle chutí přidáme pár kapek červeného vína.
Ke smaženému kuřecímu masu je ideální výrazné, ale lehčí víno jako Veltlínské zelené.

Umytou a vyčištěnou papriku, rajčata a pórek nakrájíme nadrobno.

Kuřecí plátky smažíme na zbytku oleje z marinády. Chvíli restujeme a přidáme nakrájenou zeleninu. Červené víno přidáváme, jakmile maso začne měknout.

Hotové maso s marinádou ihned servírujeme společně s hermelínem a žitným chlebem.

Dobrou chuť!

Kachní prsa s hroznovým vínem

Kachní psa s omáčkou skvěle doplní červené hroznové víno. Jednoduchý recept připravíte za 45 min.

zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/6775-divoka-kachna-plnena-hroznovym-vinem.html


Potřebujeme:

  • 500g        červené  hroznové víno
  • 300 ml    červené víno
  • 2 ks          kachní prsa (s kůží)
  • 2 ks         tymiánu
  • 20 g         čerstvý zázvor

Postup:

Kachní maso v kůži očistíme předtím, než vrchní část kůže nařežeme na čtverečky. Maso musí zůstat celé. Maso pak pomalu opékáme dozlatova (7 minut). Posléze 2 minuty restujeme.
Takto opečené maso osolíme a necháme dopéct dalších 15 minut.

Hroznové víno omyjeme, nakrájíme na polovinu a vypeckujeme.
Chilli papričky očistíme a nakrájíme.
Zázvor oloupeme a jemně nakrájíme.

Pár minut restujeme zázvor. Pak přidáme chilli papričky a kachní výpek. Vše jemně ochutíme octem a konečně přidáme červené víno. Omáčku vaříme, dokud se její objem nezmenší na třetinu.
Ke kachnímu masu se hodí výrazné odrůdy jako Rulandské modré.

Přidáme hroznové víno a vše krátce podusíme. Zbývá pokrm dochutit, podle chuti.

Samotná prsa nakrájíme na plátky a podáváme společně s hroznovou omáčkou. Jako příloha se nejvíce hodí krokety nebo bramborová kaše.

Dobrou chuť!

Víno a jídlo

Spojení dobrého jídla s kvalitním vínem má v mnoha národech velkou tradici. Nejvíce je to patrné v jižní Evropě. I u nás však už řada lidí dbá na výběr vhodného vína k dobrému jídlu. Povíme vám, jak si co nejlépe vychutnat dobré jídlo a pití a uvedeme vás tak do základů gastronomie a gurmánství.

Kde se snoubí víno s jídlem

Pojmy, které souvisejí s gastronomií a kulinářstvím se v Česku objevují bohužel teprve pár let. Buďme ale rádi i za tyto první zmínky o snoubení chuti s dalšími zážitky v českých restauracích, domácnostech i mediích.

V souvislosti s rozvojem gastronomie se začíná ve všech kuchařkách, televizních pořadech a vybraných restauracích mluvit také o kvalitním víně. Víno je surovina při vaření a partner při vytváření celkového chuťového zážitku.

Proč je dobré k jídlu vybírat i nejvhodnější pití? Harmonie chutí může povznést skvělé jídlo na jedinečný zážitek všech smyslů. Cvičte chuťovou a čichovou paměť, stejně jako degustátoři, kuchaři a vinaři, a budete si jídlo užívat, jako nikdy předtím.

Jak pro koho

Většina lidí odrůdu vína neřeší. Mají maximálně pár svých oblíbených, většinou sladkých, vín, které pijí ke každému jídlu. Ideální kombinace vám může zážitek z jídla umocnit.

Na druhou stranu, nic se nemá přehánět a žádná stoprocentně dokonalá kombinace neexistuje. Nakonec záleží opravdu na chuti každého z nás. To, že vám u jídla například nechutná žádné červené víno, neznamená, že jste buran. Pokrytectvím by naopak bylo potlačovat své vlastní chutě.

Změna nastane, pokud budete častěji připravovat vybraná jídla pro více lidí. Pak je dobré si s výběrem vína trochu pohrát a hledat obecně nejlepší varianty.

Obecný výběr vína

Smyslem je, aby se chuť vína a jídla nerušili. Suchá vína se hodí k těžkému masu. K ovoci naopak sedí růžové odrůdy.

Ani jedna ze složek by neměla být výraznější. Spoléhejte se na zdravý selský rozum. K obyčejnému jídlu se hodí obyčejné víno. K vybraným mořským plodům podávejte kvalitní jihoevropská vína. Příliš drahé víno ke guláši zcela strhne pozornost. Naopak obyčejná frankovka ke krevetám zase celý zážitek pokazí.

Kuře na červeném víně s houbami

Pečené kuře s houbami na červeném víně nejlépe chutná připravené z domácích potravin na samotě u lesa.

Zdroj: https://food52.com/recipes/25762-chicken-breasts-roasted-with-potatoes-and-mushrooms


Potřebujeme:

1 ks            kuře
200 g         houby
2 dl             červené víno
2 lžíce        mouka hladká
½ lžíce      mletá pálivá paprika
2 ks           bobkový list
1 ks           červená paprika
1 špetka    tymián
4 ks            menší cibule
6 lžic           olej
2 špetky    majoránka
1 lžíce        mletý pepř
2 lžíce        ostrý kečup

Postup:

 

Omyté kuře rozdělíme na 4 kusy. Vše potřeme směsí mouky, soli a pepře. Porce kuřete smažíme na předem rozpáleném oleji.

Do výpeku vmícháme nakrájenou cibuli, kečup a mletou papriku a smažíme. Při oddělování tuku zastříkáváme vodou. K tomuto základu nyní přidáme rozpálené kuře. Nyní přidáme další koření i konečně červené víno. Vše dusíme pod pokličkou.

Pro kuře na houbách doporučujeme .

Mezitím očistíme a nakrájíme papriku a houby, které pak restujeme na zhruba 2 lžících oleje. Posléze přidáme i hrášek. Celou směs dáme na 5 minut dusit ke kuřeti.

Takto připravené kuře vložíme na 15 minut do trouby rozehřáté na 220 stupňů a pečeme do zlatova.

Ke kuřeti na červeném víně se jako příloha hodí pečené brambory s petrželkou a domácí salát.

Dobrou chuť!

Jak vybírat vína k jídlu?

Když už chceme podávat k dobré večeři dobré víno, měli bychom vědět, jaké. Víme, že víno by mělo být kvalitní. Jaká odrůda se ale hodí k tučnému masu a čím zapít čokoládový dort?

V zásadě je to jednoduché. K těžkým jídlům podáváme těžká vína a naopak. Podívejme se postupně na všechny tři hlavní chody.

Předkrm

Jako předkrm se podávají lehká jídla typu chřest, ke kterému se nejlépe hodí Chardonnay nebo německý Ryzlink, tedy lehká bílá vína. Červené by mohlo celou chuť předkrmu přebít. Obsah alkoholu by neměl překročit 12 procent.

Těžší červená vína podáváme k masovým předkrmům jako klobásky a paštiky. Dobrá je třeba Frankovka s nižším obsahem kyselin.

Hlavní jídlo

Většina lidí si k hlavnímu jídlu vybere suché víno, protože nemá výraznou chuť a podporuje chuť k jídlu. Hledejte vína s podobnými vlastnostmi, jako ostatní suroviny. Kyselejší omáčky se žádají vína s vyšším obsahem kyselin.

Můžete ale jít i druhou cestou a hledat vína, která naopak zjemní chuť hlavního jídla. Výrazné omáčky se slanou chutí můžete kombinovat se sladším vínem.

Vepřové maso je dobré podávat s mladým červeným vínem s nižším obsahem kyselin. Výrazná bílá vína zase doplňují drůbeží maso. Pro ryby a plody moře vybíráme jemná vína, tedy klidně i růžová.

Dezert a sýry

U sladkých zákusků je to celkem jednoduché. Hodí se k nim výrazná sladká vína. Stejně jednoduchý se zdá být i výběr vína k sýrům. Je obecně známo, že k sýrům je skvělé červené víno. Když je sýr velmi výrazně aromatický, vyberte raději zemité suché víno.

Pokud používáte víno jako ingredienci při přípravě pokrmů, je většinou to samé víno ideální i pro servírování. Obecně je důležité se ve finále spolehnout na vlastní chuť. Pokud milujete sladká vína, dejte si je klidně i k vepřovému.

Konkrétní příklady:

  • zeleninový salát - lehká nebo šumivá vína
  • šunková rolka – výrazné bílé víno
  • paštika – plné bílé víno
  • volské oko – šumivé víno
  • zeleninová polévka – růžové víno
  • mastná polévka – plné červené víno
  • pstruh – Ryzlink vlašský, Muller Thurgau,
  • štika – šumivé víno
  • kapr smažený – Rulandské bílé
  • grilované kuře – Rulandské bílé
  • smažené kuře – Veltlínské zelené
  • guláš – Modrý portugal
  • bažant – Svatovavřinecké
  • divočina, srnčí – Frankovka
  • ořechový zákusek – Muškátová vína
  • ovocný zákusek – Tokajská vína
  • čokoláda a zmrzlina – bez vína
  • kozí sýr – Tramín, Sauvignon
  • tvrdé sýry – bílá vína
  • sýrová pěna – šumivé víno
Česká kuchyně na víně

Máte rádi českou kuchyni a moravské víno? Proč to nespojit dohromady? Vína z Moravy mají nezaměnitelné vlastnosti, které se přirozeně snoubí s chutí našich jídel. Jejich kombinací většinou nic nezkazíte.


Pečená husa s houskovým knedlíkem, to je zážitek, víno z pálavských vrchů taky. Dohromady se jedná o úplnou gastronomickou extázi. Nejde o náhodu. Naše víno a jídlo pochází ze stejné půdy a zpracovávají se se stejnou tradicí.
Italská kuchyně je obecně lehčí a méně tučnější, než ta česká. Stejně tak italská vína, která rostou v oblasti, kde teploty pod nulu jen tak neklesnou, jsou většinou lehká. K italskému těstovinovému salátu se tak nejlépe hodí lehké bílé víno.

Víno z Moravy

Moravská vína mají silně aromatickou vůni. Bílým a růžovým vínům z Moravy svědčí i velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Jsou to nejtypičtější vlastnosti moravských vín. Mají šťavnatou a zralou chuť kyselinky. Celková chuť je plná. Vůně je zase jemná a kořenitá.

Jako ingredience naše vína spíše umocňují chuť jídla. Z kulinářského hlediska jsou nejvýznamnější pikantní kyseliny a ovocitá chuť.
Česká kuchyně je těžká. Proto je dobře vybírat k ní suchá vína s nižším obsahem alkoholu, která se společně se zeleninou dobře tráví.

Moravská vína jsou někdy s nadsázkou označována jako vína ANO. Přirozený neprokvašený cukr vytváří medovost a typickou těžkost. Výslednému nápoji je opravdu těžké říct ne.

Nic se ale nesmí přehánět. Moravská vína jsou výrazná a dokážou zvýraznit chuť českých jídel. Jakmile ale chuť vína přebije samotné jídlo, přestává harmonie fungovat.

Naše prababičky používaly víno i jako lék a nebyl to špatný nápad. Jedna sklenka vína denně je velmi zdravá. To vám potvrdí každý lékař. Látky ve víně jako flavonoidy a třísloviny jsou skutečně zdraví prospěšné. Důležité je ale zůstat u jedné skleničky.

Nejen víno a kuchyň

Víno je skvělá ingredience k masu i těstovinám. Víno je skvělé jen tak samostatné. Víno ale může být skvělé konzumovat i jinak a pořád to stojí za to.

Úprava vína nemusí být spojená jen s jídlem. Některé úpravy jsou notoricky známé, jiné vás možná překvapí.

Klasiky

Už staří Římané věděli, jak dobrý nápad je zředit lehké víno s vodou. Ideální poměr vína a vody je 1:3. Vinný střik je pak skvělý osvěžující nápoj, který se dá pomalu popíjet celý letní den, aniž byste se museli opít. Právě Římané pili víno s vodou jako běžný nápoj podávaný i dětem.

Druhou klasikou je svařené víno neboli svařák. Používají se těžká vína jako Frankovka, Dornfelder nebo Zweigeltrebe. Víno neprojde varem, ale pouze se zahřeje na teplotu cca 65 stupňů. Přidává se do něj skořice, hřebíček a hodně cukru, protože svařák má být sladký. Svařené víno se dá připravit i v mikrovlné troubě. Celodenní popíjení svařáku už tak bezpečné není.

Drinky a jiné

Méně známé je ale sladké míchané nápoje jako kardinálské víno. Připravuje se s ananasem, cukrem a arrakem. Citronové víno je zase ledový nápoj z červeného vína, arraku a citronu. A znáte horký drink pařížské víno? Do vína se přidává pomeranč, pernod a dokonce vaječné žloutky.

Víno funguje i v marinádách na zvěřinových hodech. Chuťově zajímavá je i studená rajčatová polévka s červeného i bílého vína.

Vegetariánské recepty

U nás se víno v kuchyni nejčastěji používá k přípravě omáček k masu. Co takhle dýňové rizoto s vínem? Divili byste se, kolik existuje vegetariánských receptů s vínem. Jednoduché jsou úpravy ovoce a zeleniny s vínem.

Výrazně aromatická chuť moravských vín se dá zkrátka využít v kuchyni všelijak. Zkuste také experimentovat a napište nám své recepty do komentářů.

Jak vařit s vínem?

Víno jako ingredience dodává jídlům jakýsi šmak. K masu se podává červené, ke sladkému růžové, k rybám bílé. Aby ale víno efektivně posílilo chuť jídla, musíte vědět jaké koupit a jak ho použít.

Víno může zvýraznit chuť a zlepšit celý gastronomický zážitek. Na druhou stranu ale může zkazit celou večeři pro 20 lidí. Přečtete si, na co si dávat pozor.

Cena či kvalita?

Je jasné, že je zbytečné použít na vaření špičkové archivní víno v hodnotě tisíců korun. Nejlevnější „patoky“ vám ale také nepomůžou. Jak tedy vybrat dostatečně kvalitní víno za dobrou cenu?

Jednoduchá rada zní, nepoužívejte víno, které byste nepili. Víno by mělo být čerstvé. Lahev, která stojí otevřená dva dny v lednici je nepoužitelná pro pití i pro vaření. Sbírejte osvědčené značky, které máte rádi.

Vaříme a pijeme ze stejného. Pokud víme, jaké víno budeme servírovat u stolu, použijeme stejné i pro vaření. Pokud nepodáváme víno k jídlu, vyberte lahev, která stojí maximálně 150 Kč. Dražší vína svou kvalitou jídlo nezlepší.

Víno slouží při vaření většinou na podlévání masa nebo jako vývar s kořením. Víno je skvělé i do krémů. Například u nás známé buchtičky se šodó se podle původních receptů připravují s vínovým krémem.

S vínem se dá v kuchyni skvěle experimentovat. Dá se totiž použít nejen k masu a sýrům. Zajímavé jsou i kombinace se zeleninou a ovocem. Zkuste si hrušku na víně.

Stránka 1 z 1 - 9 položek celkem