Přestože si počasí v roce 2013 s trpělivostí vinařů pohrávalo, konečná úroda dopadla nad očekávání, a dokonce se dostala na sedmileté maximum. Výtěžnost sklizně byla v průměru o 14 % vyšší (cca 68 000 tun hroznů) než v roce předchozím, který byl považován za velmi špatný vlivem nepříznivého počasí na celém starém kontinentě. Počítá se s tím, že ročník 2013 přinese 650 000 hektolitrů vína. Výbornou úrodu hlásí celá Evropa, která se dostala svou výnosností na úroveň roku 2006 a oproti roku 2012 si polepší o 9 %.
Letošní počasí bylo jako na houpačce. Dlouhá zima a vlhké, deštivé jaro vinařům zatopily, neboť se tím zpozdil vegetační rok vinné révy asi o 10 dnů, protože začal až 20. dubna. Teplo se střídalo s dlouhotrvajícím deštěm v měsících květnu a červnu a v červenci uhodila nekonečná vedra, jež zapříčinila odkvétání révy a rozmnožení padlí révového, které v některých oblastech poškodilo mladé hrozny. Z toho důvodu byla celková výtěžnost asi o 10 % nižší. V září bylo slunečního svitu velmi málo, dozrávání hroznů se tak protáhlo a začalo o 2 až 3 týdny později, než je obvyklé. Hrátky vrtkavého počasí si vyberou daň v podobě kvality vína. Jakkoli byla samotná výtěžnost nadprůměrná, především zamračený podzim zapříčiní nižší cukernatost.
Kvalitu vína roku 2013 můžeme odhadnout již při degustaci prvního mladého vína – Svatomartinského. Pokud má víno vyvážený poměr kyselin a cukru, mělo by se to pozitivně odrazit i na vínu pozdním – „opravdovém“. Svatomartinská vína bývají svěží s ovocitou chutí. Zrála sice pouhých několik týdnů, ale za krátkou dobu si dokázala získat svůj osobitý charakter. Vyráběná jsou z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský (bílá vína), Modrý Portugal a Svatovavřinecké (červená a růžová vína) a od roku 2013 nově Zweigeltrebe (růžová vína). Tyto odrůdy byly vybrány proto, že v našich podmínkách dozrávají dříve, takže nabízejí včas potřebnou kvalitu hroznů. Svatomartinská vína mohou být odrůdová i cuvée vyrobené z více odrůd.
Prognózy vína roku 2013 mluví jasně. Nižší cukernatost přinese vína lehká, svěží a lahodná, zároveň příjemně aromatická. Nejvyšší procento vín se očekává vín jakostních, resp. přívlastkových v kategorii kabinetních vín.