Víno a čas

Domácí archivace vína je vhodná pro každého milovníka vína, který chce mít doma vždy několik druhů zajímavých vín, dostatek svého oblíbeného vína a který se rád nechá překvapit růzností jednotlivých ročníků ve vinotéce.

Vína se u nás většinou zkonzumují do tří let po sklizni. Běžně prodávaná spotřební vína jsou v regálech supermarketů už necelý rok po vykvašení. Chuť archivního vína je tak pro většinovou populaci téměř neznámá.

vyroba-vina-sudy2

Jaká vína archivovat?

Obecně rozhodují dva faktory:

  • obsah extraktu
  • obsah alkoholu

Odrůdy s vyšším obsahem extraktu mají i více kyselin, které zamezují vzniku nežádoucí mikroflóry. Dostatek alkoholu zase zamezuje šíření bakterií. Není to úplné pravidlo, ale k archivaci se hodí odrůdy Rulandského modrého, šedého i bílého, Sauvignon nebo Chardonnay.

Pro archivaci vybírejte kvalitní vína od vinaře nebo z vinotéky. Je dobré koupit si pár zkušebních vzorků, posoudit je a teprve pak koupit zásoby pro archivaci. A co rozhodně nesmí chybět pro kvalitní archivaci? Kvalitní zátka.

Kdy je víno zralé?

Víno je vždy mladé, optimální a přezrálé. Najít ten okamžik optimální kombinace všech složek ve vůni, chuti, barvě znamená najít víno rozpadlé a prázdné chuti.

  • běžná kabinetní a jakostní vína – 1 až roky
  • pozdní sběry a výběry – 3 až 6 let
  • bobulové výběry, slámová vína – alespoň 3 roky

Kde archivovat?

Přesné parametry pro archivaci vína má starý sklep pod domem vaší babičky. Skutečně byste lepší podmínky nevymysleli ani ve špičkové laboratoři. Pokud nemáte sklep je ideální lednice na víno a pokud ani tu nemáte hledejte v bytě temnou a chladnou komoru nebo roh.

Ideální teplota pro archivaci vín je konstantních 10 až 12 °C. Při vyšší teplotě bude víno zrát rychleji. Víno by také mělo být chráněno přes slunečním zářením a cizími pachy.

Luxusní lednice na víno nabízí vše, co starý vinný sklep, akorát jsou mobilní. Jejich spotřeba už dnes není tak velká, a proto se vyplatí investovat do kvalitních modelů.