Víno a jídlo

Spojení dobrého jídla s kvalitním vínem má v mnoha národech velkou tradici. Nejvíce je to patrné v jižní Evropě. I u nás však už řada lidí dbá na výběr vhodného vína k dobrému jídlu. Povíme vám, jak si co nejlépe vychutnat dobré jídlo a pití a uvedeme vás tak do základů gastronomie a gurmánství.

Kde se snoubí víno s jídlem

Pojmy, které souvisejí s gastronomií a kulinářstvím se v Česku objevují bohužel teprve pár let. Buďme ale rádi i za tyto první zmínky o snoubení chuti s dalšími zážitky v českých restauracích, domácnostech i mediích.

V souvislosti s rozvojem gastronomie se začíná ve všech kuchařkách, televizních pořadech a vybraných restauracích mluvit také o kvalitním víně. Víno je surovina při vaření a partner při vytváření celkového chuťového zážitku.

Proč je dobré k jídlu vybírat i nejvhodnější pití? Harmonie chutí může povznést skvělé jídlo na jedinečný zážitek všech smyslů. Cvičte chuťovou a čichovou paměť, stejně jako degustátoři, kuchaři a vinaři, a budete si jídlo užívat, jako nikdy předtím.

Jak pro koho

Většina lidí odrůdu vína neřeší. Mají maximálně pár svých oblíbených, většinou sladkých, vín, které pijí ke každému jídlu. Ideální kombinace vám může zážitek z jídla umocnit.

Na druhou stranu, nic se nemá přehánět a žádná stoprocentně dokonalá kombinace neexistuje. Nakonec záleží opravdu na chuti každého z nás. To, že vám u jídla například nechutná žádné červené víno, neznamená, že jste buran. Pokrytectvím by naopak bylo potlačovat své vlastní chutě.

Změna nastane, pokud budete častěji připravovat vybraná jídla pro více lidí. Pak je dobré si s výběrem vína trochu pohrát a hledat obecně nejlepší varianty.

Obecný výběr vína

Smyslem je, aby se chuť vína a jídla nerušili. Suchá vína se hodí k těžkému masu. K ovoci naopak sedí růžové odrůdy.

Ani jedna ze složek by neměla být výraznější. Spoléhejte se na zdravý selský rozum. K obyčejnému jídlu se hodí obyčejné víno. K vybraným mořským plodům podávejte kvalitní jihoevropská vína. Příliš drahé víno ke guláši zcela strhne pozornost. Naopak obyčejná frankovka ke krevetám zase celý zážitek pokazí.