Chcete začít vařit s vínem, ale nevíte ještě co? Pokud jste si nevybrali z našich receptů, uvolněte uzdu své vlastní fantazii a vytvořte vlastní originální recept. Prozradíme vám, jaká jídla se k vínům hodí a které pokrmy si na víně nejlépe vychutnáte.
Bílé nebo červené?
Spor o to, které odrůdy vína jsou zdravější, se vedou již po staletí. Vývoj vědy a techniky nám dává čím dál přesnější odpověď. Pokud jde o víno na vaření, záleží nejen na chemickém složení hroznů, ale i na tom, zda se jako příloha podává knedlík nebo celozrnný chléb.
Ve starověku pili v Evropě víno ředěné vodou denně všichni. Dnes považujeme za zdravé pít každý den maximálně 2-3 dcl. Je totiž dokázáno, že pravidelné pití vína působí proti vzniku srdečního infarktu a angině pectoris. Dlouho se ale nevědělo, jestli je zdravější bílé nebo červené.
V 80. letech minulého století dokázal dr. A. Selwyn St. Legere pomocí tzv. francouzského paradoxu, že je výskyt infarktu výrazně nižší mezi konzumenty červeného. Další studie, zejména americké, začaly ale spíše prosazovat pozitivní účinky bílých odrůd.
Podle úplně posledních výzkumů, včetně několika českých, má bílé víno snadněji vstřebatelné antioxidační molekuly, dvakrát výrazněji snižuje krevní srážlivost a volné radikály.
O prospěšnosti vína pro lidský organizmus nerozhodují jenom studie. Záleží hlavně na odrůdě a samozřejmě kvalitě hroznů, která se neodráží pouze v chuti a vůni. Pokud chcete pít víno jako zdraví prospěšný nápoj, kupujte kvalitní přívlastková vína.
Víno s jídlem
Bílé víno bývá také součástí, řekněme, zdravějších pokrmů. Těžká červená vína se hodí k těžkým masům, ostrým omáčkám a tučným sýrům. Bíle se většinou podává k lehčím masům, ovoci a zelenině.
A co Češi?
U nás dáváme dlouhodobě přednost bílému před červeným. Jednak za to může fakt, že se v našich zeměpisných podmínkách dlouhodobě daří lépe bílým odrůdám. Svou roli ale hraje i celosvětově rostoucí zájem o osvěžující lehká vína. Takže se u nás začíná dařit i růžovým vínům.
Znáte nějaký recept s růžovým vínem? Pošlete nám ho na mail nebo ho napište do komentářů!
Sladké na víně
Pečená husa se smetanou na víně, to je něco pro labužníka. Zkoušeli jste ale někdy hrušku na víně nebo rajčatovou polévku na víně?
Víno jako ingredience do sladkých jídel není vůbec nic divného. Nejběžnější jsou variace krémů do buchet, kterým trocha vína dodá šmrnc. S trochou fantazie se víno dá použít i při přípravě ovocného salátu. Bábovku bez vína by si někteří ani nedovedli představit.
TIP:
Víno přidávejte do jídla až v samotném závěru vaření. Nepřijdete o jeho onu výraznou lahodou chuť, kterou vypouští vonné látky.
Z vína namícháte také spoustu osvěžujících i horkých nápojů sladké chuti. Ovoce na víně se hodí připravit jako dezert k obědu ve vánočním čas. Z hrušek na víně s hřebíčkem a skořicí doslova cítíme vůni Vánoc. Existuje vůbec něco, co se s vínem kombinovat nedá?
Pozor na mléko
Mléko a mléčné výrobky jsou asi jediná potravina z běžné české ledničky, která se s vínem jakékoliv odrůdy kombinovat nedá. Zní to banálně, ale až se budete pokoušet vytvořit svůj originální recept na sladké jídlo na víně, nezapomeňte, že mléčný výrobek je například i mléčná čokoláda.