Appleton 23 YO Journey, 45%, 0,7l
Popis
Appleton Estate je nejstarší cukrová plantáž a lihovar na Jamajce. Její cukrová pole se rozkládají na 11 000 akrech v údolí Nassau ve farnosti Svatá Alžběta a jsou v provozu od roku 1749. V roce 1916 lihovar koupila společnost J. Wray & Nephew, která se od roku 2012 stala dceřinou společností světového nápojového gigantu Gruppo Campari. Provozuje pět dvou - retortní kotlíkové, destilačních přístroje spolu s jedním sloupovým a obvykle vyrábí jednotlivé směsné rumy smícháním obou destilátů v kádích. V roce 1997 se společnost Appleton Estate stala prvním lihovarem v celém lihovarnickém průmyslu, který zaměstnával ženu, master blendra Joy Spenceovou.
Jedna ze 476 vyrobených lahví.
Země původu | Jamajka |
Obsah alkoholu | 45 % |
Objem lahve | 0,7 l |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Pronikněte do tajů rumu z Jamajky Appleton Estate — jednoho z nejjemnějších a nejvyhledávanějších rumů na světě. Rum Appleton se vyrábí z melasy na statku v úrodném údolí Nassau na obou březích řeky Black River na jihozápadě Jamajky. Počátky společnosti Appleton Estate sahají do roku 1655, kdy Angličané dobyli Jamajku. Frances Dickinson, jeho vnuci Caleb a Ezekiel byli prvními známými majiteli Appleton Estate, se tohoto dobývání Jamajky také zúčastnil.
Po mnoha generacích vlastnictví rodiny Dickinsonů byl nakonec podnik Appleton Estate v roce 1845 prodán. Od té doby destilerii vlastnila řada významných jamajských rodin, z nichž každá pomáhala zvětšovat její velikost a potenciál nákupem dalších hektarů půdy osázené cukrovou třtinou. Během této doby vyráběla společnost několik různých rumů a začala si získávat pověst spolehlivého zdroje kvalitního pití, která trvá dodnes.
Směs Signature Blend je však mimořádně dobrá i v nejrůznějších koktejlech — včetně těch nejoblíbenějších jako je Daiquiri a Mai Tai. Mistr blender Joy Spence doporučuje zejména míchání s brusinkovým džusem nebo grapefruitovou sodou Ting.
Značka Appleton je také proslulá svými stařenými rumy. Mezi znalci je oblíbený zejména 21letý rum. Díky teplému ostrovnímu podnebí je zde mnohem vyšší míra odparu, což znamená, že zrající jamajské rumy, jako je třeba 21 Year Old, vykazují vyšší úroveň zrání než třeba podobně staré skotské whisky.