Tarapacá, Chardonnay, bag in box, 1,5l
Popis
Vinařství VIŇA TARAPACÁ, založené v roce 1874 donem F. de Rojas y Salamanca, je ukotveno v srdci údolí Maipo Valley, což je jedna z nejprestižnějších vinařských oblastí Chile. Historie pěstování révy sahá až do 16. století, což dodává chilským vínům významný historický náboj. Chardonnay, společně s dalšími odrůdami jako Cabernet Sauvignon a Merlot, bylo do Chile dovezeno v polovině 19. století, a díky nepřítomnosti fyloxéry zde přežívají pravokořenné klony tradičních evropských odrůd.
Kvašení tohoto Chardonnay probíhá v nerezových nádobách při nízkých teplotách, což umožňuje plné zachování odrůdového charakteru vína. Nápoj vyniká svěžími tóny citrusových plodů doplněných o výrazné nuance medu. Chuť je intenzivní a dlouhotrvající, což předurčuje Tarapacá Chardonnay k široké paletě gastronomických kombinací. Víno se výborně hodí k delikátním úpravám mořských ryb a živočichů, stejně jako k lahodné drůbeži.
Tarapacá Chardonnay se nejlépe podává chlazené na teplotu 8-10°C. Skvěle doplňuje jemnou chuť mořských plodů a ryb, zároveň vynikne při společném podávání s bílým masem či mírně pikantními sýry. Jeho svěží charakter z něj činí ideální volbu pro letní večery nebo jako doprovod k lehkým jídlům.
Praktické balení 'bag in box' uchovává víno déle čerstvé a je ideální pro neformální příležitosti a pohodové popíjení ve větší společnosti. V kombinaci s typickými chilskými vinařskými technikami a historií oblasti Maipo Valley představuje Tarapacá Chardonnay vynikající příklad kvality a inovace v moderním vinařství.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Počátky pěstování révy vinné v Chile sahají do 16. století a souvisí s příchodem španělských kolonizátorů. Značného rozvoje dosáhlo chilské vinařství v 17. století, kdy Chile bylo hlavním dodavatelem vín pro španělské obyvatele žijící ve střední a jižní Americe. V polovině 19. století byly do Chile importovány evropské odrůdy révy - CABERNET SAUVIGNON, MERLOT, COT, PINOT NOIR, SAUVIGNON, RIESLING, CHARDONNAY. Protože se chilskému vinohradnictví vyhnula vlna fyloxéry - mšičky révokaza, jsou nyní pouze v Chile klony pravokořenných tradičních evropských odrůd révy vinné.
Nejvýznamnější je oblast CENTRÁLNÍ ÚDOLÍ s údolím Maipo Valley. Údolí má horské klima vnitrozemského charakteru, zimy jsou studené a deštivé, léta horká a suchá. Rozdíly mezi letní denní a noční teplotou jsou až 20 oC. Vinohrady musí být zavlažovány vodou z tajících andských ledovců. Pro zvýšení kvality finálního produktu jsou používány nerezové nádoby, pneumatické lisy, teplota kvašení je kontrolována a regulována. K ležení především červeních vín jsou používány malé barikové (barique) sudy o obsahu 225 litrů, vyrobené z francouzského a amerického dubu.
Vinařství VIŇA TAPARACÁ leží v údolí MAIPO VALLEY a bylo založeno v roce 1874 donem F. de Rojas y Salamanca. Ten zde začal pěstovat francouzské odrůdy révy CABERNET SAUVIGNON, MERLOT, PETIT VERDOT, CHARDONNAY, SAUVIGNON BLANC a SEMILLON. Nová éra ve VIŇA TARAPACÁ nastala po roce 1992, kdy do ní majetkové vstoupilo významné chilské konzorcium Fósfor Holding. Postupně bylo vysázeno 600 ha nových vinohradů v nejprestižnější chilské vinařské lokalitě. Vyráběná vína jsou silně reduktivní. Pro vína bílá jsou charakteristické světlé svěží barvy, odrůdově typická vůně a chuť s pikantními kyselinami. Červená vína se vyznačují vyššími barvami, plnou ovocnou tříslovitou chutí, mají vyšší obsah alkoholu. Chuťové vlastnosti vybraných červených vín jsou příznivě ovlivňovány ležením v barikových sudech. Vzrůstající objem exportu vín z VIŇA TARAPACÁ odráží nárůst jejich obliby v Americe, ale i v Evropě.
Vína z Vinařství Viňa Tarapacá v akci jsou k dispozici v dárkové krabici, ve výhodném balení po dvou lahvích, v 3l balení Bag In Box, nebo ve výhodném degustačním balíčku.