Tarapacá, Late Harvest 2016, 0,5l
Popis
Late Harvest, v překladu „pozdní sběr“, představuje nejvyšší kvalitativní stupeň při výrobě vín v Chile. Hrozny jsou sklízeny dva až tři měsíce po ukončení běžného vinobraní. Spolu s koncentrováním přírodního cukru v bobulích se zvyšuje i obsah aromatických a chuťových látek. Bílé víno vyrobené z těchto přezrálých hroznů se vyznačuje jantarově žlutou barvou. Chuť je vzácně vybalancovaná nasládlá s příjemnou kyselinkou, jemně kořenitá.
Doporučená teplota konzumace je 6 – 8°C.
Víno je vhodné k dezertům.
Barva vína | Bílé víno |
Obsah cukru | Sladké |
Ročník | 2016 |
Země původu | Chile |
Objem lahve | 0,5 l |
Obsah alkoholu | 11,5 % |
Řada | Terroir |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Počátky pěstování révy vinné v Chile sahají do 16. století a souvisí s příchodem španělských kolonizátorů. Značného rozvoje dosáhlo chilské vinařství v 17. století, kdy Chile bylo hlavním dodavatelem vín pro španělské obyvatele žijící ve střední a jižní Americe. V polovině 19. století byly do Chile importovány evropské odrůdy révy - CABERNET SAUVIGNON, MERLOT, COT, PINOT NOIR, SAUVIGNON, RIESLING, CHARDONNAY. Protože se chilskému vinohradnictví vyhnula vlna fyloxéry - mšičky révokaza, jsou nyní pouze v Chile klony pravokořenných tradičních evropských odrůd révy vinné.
Nejvýznamnější je oblast CENTRÁLNÍ ÚDOLÍ s údolím Maipo Valley. Údolí má horské klima vnitrozemského charakteru, zimy jsou studené a deštivé, léta horká a suchá. Rozdíly mezi letní denní a noční teplotou jsou až 20 oC. Vinohrady musí být zavlažovány vodou z tajících andských ledovců. Pro zvýšení kvality finálního produktu jsou používány nerezové nádoby, pneumatické lisy, teplota kvašení je kontrolována a regulována. K ležení především červeních vín jsou používány malé barikové (barique) sudy o obsahu 225 litrů, vyrobené z francouzského a amerického dubu.
Vinařství VIŇA TAPARACÁ leží v údolí MAIPO VALLEY a bylo založeno v roce 1874 donem F. de Rojas y Salamanca. Ten zde začal pěstovat francouzské odrůdy révy CABERNET SAUVIGNON, MERLOT, PETIT VERDOT, CHARDONNAY, SAUVIGNON BLANC a SEMILLON. Nová éra ve VIŇA TARAPACÁ nastala po roce 1992, kdy do ní majetkové vstoupilo významné chilské konzorcium Fósfor Holding. Postupně bylo vysázeno 600 ha nových vinohradů v nejprestižnější chilské vinařské lokalitě. Vyráběná vína jsou silně reduktivní. Pro vína bílá jsou charakteristické světlé svěží barvy, odrůdově typická vůně a chuť s pikantními kyselinami. Červená vína se vyznačují vyššími barvami, plnou ovocnou tříslovitou chutí, mají vyšší obsah alkoholu. Chuťové vlastnosti vybraných červených vín jsou příznivě ovlivňovány ležením v barikových sudech. Vzrůstající objem exportu vín z VIŇA TARAPACÁ odráží nárůst jejich obliby v Americe, ale i v Evropě.
Vína z Vinařství Viňa Tarapacá v akci jsou k dispozici v dárkové krabici, ve výhodném balení po dvou lahvích, v 3l balení Bag In Box, nebo ve výhodném degustačním balíčku.