Veltlínské zelené, 2019, SELECTION, pozdní sběr, suché, Kolby, 0,75l
Popis
Ruční sběr, macerace hroznů 24 hodin při nízkých teplotách, šetrné lisování, odkalení a řízená fermentace. 10 % vína kvasilo a zrálo v dubových ležáckých sudech. Víno bylo školeno na kvasničních kalech po dobu 10 měsíců. Ročník 2019 hodnotíme velmi dobře. Sněhová pokrývka zaručila dostatek vláhy a lednové mrazy přirozenou selekci mikroorganismů, díky čemuž byl tlak plísňových chorob při pučení oček minimální. Jarní mrazíky nezpůsobily díky aplikaci protimrazových svící téměř žádné škody. Jaro přineslo dostatek vláhy pro růst a vývoj vinohradu. Důležitá část vláhy přišla před květem i po odkvětu. Léto přineslo optimální teplotní i vlhkostní podmínky pro zrání bobulí. Při sklizni na podzim se nám déšť naopak vyhýbal a sklizené hrozny byly ve vysoké fenolické zralosti.
Podobné produkty
Barva vína | Bílé víno |
Klasifikace / přívlastek / jakost | Pozdní sběr |
Obsah cukru | Suché |
Ročník | 2019 |
Země původu | Česká republika |
Objem lahve | 0,75 l |
Obsah alkoholu | 12,5 % |
Zbytkový cukr | 0,5 g/l |
Obsah kyselin | 6,3 g/l |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Kolby získalo svůj název podle stejnojmenného svahu, který se nachází v těsné blízkosti vinařství, na okraji národní přírodní památky Pouzdřanská step. Historie pěstování vinné révy na kopci Kolby sahá podle písemných záznamů do období panování krále Přemysla Otakara II. a některé nálezy dokazují, že réva na Kolby mohla růst dokonce už ve 2. století. našeho letopočtu.
Hlinité spraše velké výhřevnosti a jedinečné mikroklima vytváří typický stepní terroir, který se výrazně a neopakovatelně odráží v chutích i vůních vín Kolby. A to od mladých, lehkých vín se svěží kyselinkou až po vyzrálá plná a minerální vína. Na rozloze téměř 40 hektarů roste 9 bílých a 3 modré odrůdy révy vinné. Vlajkovou lodí vinařství jsou odrůdy Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský, z burgundských odrůd to jsou Pinot blanc a Chardonnay, z modrých odrůd Cabernet Sauvignon. Práce ve vinicích probíhají převážně ručně, co nejšetrnějším způsobem. Keře nejsou přetěžovány a po celý rok je postaráno o jejich správné zdraví a výživu.