La Jara
V italské oblasti rozkládající se od kopců Conegliano a Valdobbiadene až k řece Piavě obhospodařuje vinařská společnost La Jara 50 hektarů vinic. A hospodaří na nich udržitelným způsobem ve vztahu k životnímu prostředí a samozřejmě podle zásad ekologického zemědělství.
Usedlost se nachází v bezprostřední blízkosti "Grave di Papadopoli", což je území, které vzniklo při rozvodnění řeky Piavy v roce 1882. Bílý vápenec — štěrk pocházející z řeky Piavy — zde přes den absorbuje teplo a v noci ho pomalu uvolňuje. Tyto kameny, v místním dialektu označované jako "Jara", daly vínu nejen jméno, ale také propůjčují proseccu La Jara svěží odrůdovou vůni, mineralitu a eleganci. Vinařství La Jara vlastní rodina Marionů, která pozemky koupila v roce 1891, jen několik let po neočekávané povodni. Od roku 1999 vedou farmu bratři Massimo Marion a jeho bratr Paolo.
Hrozny místní vinné révy se lisují velmi lehce a vína se vyrábějí metodou Charmant. Velká pozornost je věnována tomu, aby bublinky byly malé a elegantní. Vinařství má certifikát ICEA (Institut pro etickou a environmentální certifikaci) a La Jara vyrábí celou řadu skvělých šumivých vín, z nichž nejvýznamnější je asi víno Prosecco Treviso DOC.
Žádné produkty od výrobce La Jara nebyly nalezeny....