O víně

Zajímá vás, co vše může ovlivnit vzhled a chuť vašeho oblíbeného vína? V rubrice "O víně" nabízíme pohled do světa vína z různých úhlů. Objevte umění designu etiket, získejte rady someliéra na výběr a servírování, prozkoumejte destinace vinařské turistiky, naučte se více o výrobě vína, a nechte se inspirovat k vaření s vínem. Také nezapomeňte sledovat naše přehledy soutěží vín, kde se dozvíte, která vína získala nejvyšší ocenění. Připojte se k nám a prohlubte své znalosti a zážitky spojené s vínem.


Vinařské trendy 2024

V posledních letech se svět vinařství setkal s řadou fascinujících trendů, které formují jeho budoucnost a otevírají nové horizonty pro milovníky vína po celém světě. Od vzestupu nízkoalkoholických a bezalkoholických vín, přes obnovený zájem o historické odrůdy jako je oranžové víno, až po inovace v oblasti vinařské turistiky – trh s vínem prochází dynamickým vývojem. Tyto trendy nejen že odrážej...

Svatomartinské tradice a zvyky

Symboly spojené s Martinem - bílý kůň, husa, víno a první sníh - mají svůj původ v lidových tradicích a legendách. Říká se, že svatý Martin přijíždí na bílém koni, což symbolizuje jeho čistotu a návrat zimy. Husa je spojena s Martinem díky legendě, kdy se Martin skrýval před jmenováním biskupem mezi husami, avšak husy svým kejháním jeho přítomnost prozradily. Svatý Martin je uznáván také jako patr...

Vinařské trendy pro rok 2023

Budoucnost vinařství:  Předpovědi trendů pro rok 2023 Rok 2022 je za námi a s ním i nové a pokračující trendy ve vinařském světě. Téměř tři roky od začátku pandemie vinařský průmysl stále hledá nové způsoby, jak uspokojit potřeby spotřebitelů. Mladší a dobrodružnější vinaři hledají nové a neznámé a nadále požadují udržitelnější obchodní praktiky. Očekává se, že nealkoholická a nízkoalkoholic...

Nejslavnější vinařské oblasti světa

Je to svůdné, společenské a sbližuje to. Co to je? Jasně, je to víno! A správný vínomilec ví, že lepší než sklenka výtečného vína je, když je jich hned několik. Každý nemá tolik štěstí, aby procestoval nejznámější vinařské oblasti na zeměkouli. Tak si s námi udělejte výlet aspoň s prstem po mapě. Letem vinným světem se podíváme do 8 proslulých vinařských oblastí, kde vznikají vína, n...

Trendy v chlazení vína

Dnešní špičkové chladničky na víno neboli vinotéky se od svých prapředchůdců dost liší. Historie skladování vína má téměř 7000 let. Nejstarší džbány, ve kterých zůstávalo víno chladné, byly nalezeny ve starověkém Íránu. Staří Římané skladovali víno v jeskyních a katakombách pod městy. Prvním místem, kde byly nalezeny jeskyně, ve kterých se prokazatelně skladovala vybraná vína, která měla s věkem ...

Kdy je víno správně vychlazené?

Záleží na druhu, stáří a hlavně na tom, co s ním máte v plánu. Při archivaci stačí držet stálou teplotu. Při podávání se ale teplota rychle mění. Při archivaci Jaká je nejlepší teplota pro skladování vín? Přesně to nikdo neví. Ať je jaká chce, hlavně musí být stálá. Na kolik stupňů vína přesně chladit vám vinaři neřeknou nebo se na tom alespoň neshodnou. Ideální teplota je totiž většinou v jeji...

Jak chutná zelené víno?

Tuto otázku si jistě položí snad každý, kdo vínu holduje opravdu jen příležitostně. Zasvěcení ale vědí, že označení „zelené víno“, nebo přesněji „mladé víno“, pochází z Portugalska, kde se mu říká Vinho Verde. Jde o víno mladé, které je protikladem vínu zralému. Zelené víno pochází ze severozápadu Portugalska. Konkrétně z oblasti, jejíž tradiční jméno zní Entre-Douro-e-Minho. Hlavní zaměření ...

Víno a čas

Domácí archivace vína je vhodná pro každého milovníka vína, který chce mít doma vždy několik druhů zajímavých vín, dostatek svého oblíbeného vína a který se rád nechá překvapit růzností jednotlivých ročníků ve vinotéce. Vína se u nás většinou zkonzumují do tří let po sklizni. Běžně prodávaná spotřební vína jsou v regálech supermarketů už necelý rok po vykvašení. Chuť archivního vína je tak pro vě...

Dejte si kvalitní víno

Není víno jako víno. Chcete takové, na kterém si skutečně pochutnáte či se bude hodit jako kvalitní dárek? Věnujte čas výběru vína a vyhledejte pro tento účel specializované prodejny. O vínech Víno je alkoholický nápoj, který vzniká kvašením moštu z plodů vinné révy. U vín rozlišujeme mnohé druhy. Nejčastějšími kritérii jejich dělení jsou barva (růžové, červené, bílé), obsah cukru (suché, po...

České vinařství

Historie vinařství v Čechách Réva se na území dnešních Čech pěstuje pro účely výroby vína už několik století. Nejdříve bylo víno určené pouze pro bohoslužby, později však jeho podmanivé chuti podlehli i čeští panovníci a šlechta. V dobách minulých se, dokonce, réva pěstovala na mnohem větší ploše než je tomu nyní. O kvalitě a výjimečné chuti českého vína svědčí i fakt, že pro některá města předst...

SERIÁL: Vůně vína 3. - Vůně Vánoc

Rok se s rokem sešel a máme tady po roce zase jedny Vánoce a s nimi i další díl seriálu Vůně vína 3. O tom, že vůně vína představují nekonečnou směsici různých odstínů, jste se mohli přesvědčit v minulých dílech tohoto seriálu. Pokud jste četli pozorně, znáte už základní druhy běžných ovocných vůní i aroma exotického ovoce. V dnešním díle s námi můžete nakouknout pod pokličku vánočních vůní a toho...

SERIÁL: Vůně vína 2. - vůně citrusů a exotického ovoce

V minulém článku věnovaném vůni vína jsme vás seznámili s běžnými druhy ovocných vůní. Nyní se zaměříme na vůně citrusů a exotického ovoce. O tom, že vůně vína představují nekonečnou směsici různých odstínů, vás přesvědčíme i v dalších dílech tohoto seriálu, kde popíšeme i vůně, které nemají s ovocem nic společného. Jde například o aroma hub, dřeva, nebo dokonce půdy. ...

SERIÁL: Vůně vína – tradiční ovocné aroma

Vůně vína představuje směs různých vůní. Některé víno je cítit po meruňkách, jiné po třešních, jahodách či černém rybízu. Můžete v něm ucítit ale i netradiční aroma jako lanýže, máslo, čokoládu, pepř, seno, nebo dokonce koňskou stáj. Každý si přijde na své. Pokud chcete víno vychutnat jiným smyslem než chutí, sledujte tuto sérii článků. Konkrétně si představíme Ovocné vůně, vůně citrusů, aroma exo...

Mezinárodní výstava vín Grand Prix Austerlitz po 12 letech opouští Zámek-Austerlitz ve Slavkově u Brna

Mezinárodní výstava vín Grand Prix Austerlitz již patřila neodmyslitelně k letním Napoleonským slavnostem na Zámku-Austerlitz ve Slavkově u Brna. Na nádvoří zámku se scházeli milovníci vína a přechutnávali vína jak našich vinařů, tak I zahraničních. Sem tam se mezi “vínomilce” zamotal nějaký ten napoleonský voják a tím dodával celé akci zajímavou atmosféru. Příznivci této akce ji již v roce 201...

20 důvodů, proč je skvělé pít hodně vína

Říká se, že ten, kdo pije hodně tvrdého alkoholu, je alkoholik. Ten, kdo pije hodně piva, je pouhý hospodský povaleč. A ten, kdo pije hodně vína… je GURMÁN. A kdo by nechtěl být gurmán? Není to alibizmus ale pravda. Tahle a ještě jejich dalších 19 variant! Čtěte! Konzumenti vína mají o 34% nižší úmrtnost než pivaři nebo konzumenti tvrdého alkoholu! Lidé, kteří pijí hodně červeného vína, ne...

Seriál Vinaři aneb poměrně drahé víno

Televize Prima poslední srpnovou neděli odstartovala 16 dílný seriál Vinaři. Děj seriálu se odehrává na Jižní Moravě, konkrétně ve vyhlášené vinařské oblasti Pálava ve fiktivní obci Křetice, poblíž města Mikulov. Herecké obsazení seriálu se může pyšnit poměrně zvučnými jmény. Hlavní postavy hrají například Václav Postránecký, Miroslav Táborský, Tereza Kostková, Hynek Čermák a Pavel Liška. Dále se ...

Malbec World Day

17. duben se stal dnem oslav Malbecu a toto datum, by se časem mělo stát mezi vinaři po celém světě tradičním datem spojenou s touto odrůdou. V rámci oslav se konají akce ve významných městech celého světa. Historie Malbec World Day, Světový den Malbec, je 17. dubna oslavován po celé zeměkouli jako památka na den, kdy v roce 1853, dlouho před nástupem do prezidentského úřadu, Domingo Faustin...

Víno 2013 – rok plný rozmarů počasí

Přestože si počasí v roce 2013 s trpělivostí vinařů pohrávalo, konečná úroda dopadla nad očekávání, a dokonce se dostala na sedmileté maximum. Výtěžnost sklizně byla v průměru o 14 % vyšší (cca 68 000 tun hroznů) než v roce předchozím, který byl považován za velmi špatný vlivem nepříznivého počasí na celém starém kontinentě. Počítá se s tím, že ročník 2013 přinese 650 000 hektolitrů vína. Výbornou...

Hodnocení vína

Není víno jako víno. Na tom se jistě všichni shodneme. Profesionální degustátoři i amatérští sváteční konzumenti se tak chtěně, řízeně, ale i nechtěně, zcela bez přípravy setkávají s hodnocením vína. Jakými kritérii musí víno určené ke konzumaci projít, aby se  stalo ozdobou každé společenské události? K hodnocení jakosti vína se dá přistupovat dvěma způsoby: chemickou analýzou jednotliv...

Trendy vinařské sezóny 2013

Září je tradičně měsícem vinobraní. Vinařské slavnosti jsou tedy v plném proudu. Některé trhají rekordy. Zájem o víno u nás evidentně neklesá. Sklizeň vína má ale menší skluz. Letošní září bylo dost deštivé a řada vinařství, především na jižní Moravě, posunula sklizeň v průměru o tři týdny. Jaká bude letošní sezóna? V dlouhodobém srovnání bude letošní sklizeň průměrná. Z českých a moravských...

Jak poznat kvalitní víno

Pro vaření s vínem je dobré vědět i něco o vínech. I ten největší kulinářský zázrak zcela zničí špatné víno. Jak se vlastně pozná kvalitní víno a jak zjistit, jestli se hodí na vaření? V obchodě Nejste vinař, nejste sommelier, nejste ani alkoholik. Prostě máte rádi víno a chcete pít jen to dobré. První, co vám pomůže s výběrem u regálu v obchodním domě, je samotná etiketa. Nemusíte se rozhod...

Nealkoholická vína

Nealko vína jsou čím dál populárnější. Souvisí to s celkovým vývojem západní společnosti, která dbá více o své zdraví a v souvislosti s tím se snižuje celková spotřeba alkoholu. Dobré víno je dobrý přítel, když s ním dovedeme zacházet. William Shakespeare Další názvy víno bez alkoholu, dealkoholizované , nízkoalkoholické, nealko, dealko, nealkoholické víno. Nealkoh...

Jak skladovat víno

Pokud se chcete stát opravdovým znalcem vín, smiřte se s tím, že nestačí jenom vybírat dobrou značku a koupit si hezké skleničky. Víno totiž zraje dál i po nákupu. Takže se o něj musíte dále starat. Víno se skladuje v chladném prostředí. Nemusí se ale nutně jednat o sklepení 10 metrů pod zemí, i když přirozený chlad je nejlepší. Svou vlastní vinotéku s ideální teplotou si dnes můžete pořídit ...

Tichá vína

Dnes se v poradně na Winehouse.cz dozvíme, co se skrývá pod pojmem tichá vína. Nejde jen o označení určující cukernatost. S tichými víny můžete i ušetřit. S pojmem tichá vína se setkáte ve vinařství i v podnikatelských poradnách. V podstatě jde o všechna vína bez bublinek. Oficiální definice je samozřejmě složitější: Zákon o spotřebních daních: Tichým vínem se rozumí výrobky, které nejsou ...

Ledová vína

Velice zvláštní víno, které vzniká za velice zvláštních podmínek. Opravdová lahůdka, která se doporučuje k dezertům a jiným sladkým pokrmům. Ledové víno se nejspíš začalo vyrábět ve Franconii už na konci 18. století. Ve velkém se ale začalo pít až o tři sta let později. První ledová vína se proslavila v alpských zemích a později v severní Americe. U nás se objevila až po roce 1995. Zákonem by...