SERIÁL: Vůně vína 2. - vůně citrusů a exotického ovoce

V minulém článku věnovaném vůni vína jsme vás seznámili s běžnými druhy ovocných vůní. Nyní se zaměříme na vůně citrusů a exotického ovoce. O tom, že vůně vína představují nekonečnou směsici různých odstínů, vás přesvědčíme i v dalších dílech tohoto seriálu, kde popíšeme i vůně, které nemají s ovocem nic společného. Jde například o aroma hub, dřeva, nebo dokonce půdy.

citrusy

Vůně citrusů

  • Citron – Velmi oblíbenou citrusovou vůní vyskytující se ve vínech je jemně kyselé citronové aroma, které je typické pro Ryzlinky rýnské a Sauvignony. Pokud jste příznivcem kyselého buketu chuti, určitě vyzkoušejte chilské víno Sauvignon blanc z produkce Stowells.
  • Pomeranč – Další z citrusových vůní je osvěžující aroma pomerančů, které obsahuje i jemně hořké látky harmonicky odrážející nasládlou chuť. Typické pomerančové vůně vykazují ušlechtilá sladká vína zejména, když byly hrozny napadeny ušlechtilou plísní Botrytis. K nejznámějším odrůdám s výrazným pomerančovým aroma patří Grand Cru z Alsaska. Pomerančovou vůni můžeme také identifikovat u moravských u vín jako je Tramín červený, nebo Irsai Oliver.
  • Grapefruit – Jemné tóny vůní připomínajících grapefruit jsou přítomné v mladých Ryzlincích rýnských, Tokajském víně, Chardonnay a Rulandském šedém. Nalezneme ji ale i v některých růžových vínech a to konkrétně v Bonne Nouvelle Rosé. Tato vůně se ale vyskytuje nejčastěji u moravských a českých vín.
  • Mandarinka – Vůně po mandarince je asi poslední z řady citrusových vůní. Toto aroma dodává vínu osvěžující nádech s trochou exotiky. Mandarinkové aroma můžeme zpozorovat např. u Muškátu a v Ryzlinku rýnském.

 

exotic

Vůně exotického ovoce

  • Ananas - Vůni tohoto oblíbeného tropického ovoce najdete převážně v mladších, sladkých, bílých vínech a pozdních sběrech převážně ze zaschlých hroznů. Čím je víno starší, tím se vůně vyskytuje méně, za to je ale výraznější. Vůní ananasu je typická odrůda Chardonnay.
  • Banán -  Aroma zralých banánů se objevuje například v révových vínech Syrah nebo Chardonnay.  Můžete je ale také ucítit v Sauvignon blanc z produkce Michel Torino.
  • Mango – Příjemné mangové aroma vám přinese trochu té exotiky a letního osvěžení. Mezi vína, která připomínají vůni čerstvě rozkrojeného manga, se řadí např. Chardonnay, zralé Veltlínské zelené, nebo Rulandské bílé 2014 z vinařství Volařík.
  • Maracuja – Další velmi aromatickou vůní exotického ovoce, se kterou se můžeme u vín setkat, je maracuja. Pokud máte rádi toto exotické ovoce, pak vám doporučujeme ochutnat např. velmi zralý Sauvignon blanc, ze kterého je maracuja cítit. Dále vůní exotické ovoce, kde rozeznáme i maracuju, doslova hýří Rulandské bílé terroir a Rulandské bílé 2014, výběr z hroznů z Vinařství Volařík.
    Li-či – Tyto příjemně sladké exotické plody ovlivňují aroma velmi zralého Sauvignonu blanc, výběry ze suchých bobulí. Dále pak vůni liči můžeme zachytit u francouzských vín a to konkrétně u Tramínu Praelatenberg Grand Cru Gewurztraminer, nebo u Gewurztraminer Cuvee Exceptionnelle.
    Meloun – Vůni melounu můžeme nalézt kupříkladu ve výběrech ze suchých bobulí, nebo případně ananasový meloun v Chardonnay. Ve Veltlínském červeném raném a Rulandském bílém 2014 z vinařství Volařík, zase nalezneme aroma žlutého melounu.
    Kokos – Tato vůně je typická pro tzv. bariková vína. Vůní disponuje například velmi oceňované suché bílé víno Pinot 333, ročník 2013 (pozdní sběr) z Vinařství Rajhradské Klášterní.