Appleton Estate 15 YO Black River Casks, 43%, 0,7l
Popis
15letá edice vyzdvihuje terroir Nassau Valley a jeho důležitost pro rumy Appleton Estate, jejichž výroba probíhá od začátku do konce právě na tomto místě. Od cukrové třtiny, která se pěstuje v zeleném, bohatém údolí Nassau, přes jemnou, pískovcem filtrovanou vodu z Black River, jež je srdcem rumů, až po zrání v horku Jamajky, rum zachycuje duch místa a vášeň lidí, kteří jej vyrábí.
Black River Casks má typické charakteristiky rumů Appleton, s tóny pražených mandlí a jemných lískových oříšků, které následují tóny intenzivní pomerančové kůry, bohaté vanilky a jemných náznaků středně pražené kávy a melasy. V závěru se projevuje delikátní koření, jemné ovocně dřevité tóny a smetanový, dlouhotrvající dozvuk.
Tento blend vzácných, ručně vybraných kotlíkových a kolonových rumů zrál v tropickém podnebí Jamajky minimálně 15 let. Některé rumy, které tvoří finální blend, však pochází až z 50letých sudů. 15leté zrání v tropickém podnebí odpovídá přibližně 45 letům v mírném klimatu.
Joy Spence doporučuje láhev po otevření nechat chvilku odpočívat, aby se rum mohl nadechnout, a následně rum vychutnávat samotný nebo s několika kostkami ledu.
Země původu | Jamajka |
Obsah alkoholu | 43,0 % |
Objem lahve | 0,7 l |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Pronikněte do tajů rumu z Jamajky Appleton Estate — jednoho z nejjemnějších a nejvyhledávanějších rumů na světě. Rum Appleton se vyrábí z melasy na statku v úrodném údolí Nassau na obou březích řeky Black River na jihozápadě Jamajky. Počátky společnosti Appleton Estate sahají do roku 1655, kdy Angličané dobyli Jamajku. Frances Dickinson, jeho vnuci Caleb a Ezekiel byli prvními známými majiteli Appleton Estate, se tohoto dobývání Jamajky také zúčastnil.
Po mnoha generacích vlastnictví rodiny Dickinsonů byl nakonec podnik Appleton Estate v roce 1845 prodán. Od té doby destilerii vlastnila řada významných jamajských rodin, z nichž každá pomáhala zvětšovat její velikost a potenciál nákupem dalších hektarů půdy osázené cukrovou třtinou. Během této doby vyráběla společnost několik různých rumů a začala si získávat pověst spolehlivého zdroje kvalitního pití, která trvá dodnes.
Směs Signature Blend je však mimořádně dobrá i v nejrůznějších koktejlech — včetně těch nejoblíbenějších jako je Daiquiri a Mai Tai. Mistr blender Joy Spence doporučuje zejména míchání s brusinkovým džusem nebo grapefruitovou sodou Ting.
Značka Appleton je také proslulá svými stařenými rumy. Mezi znalci je oblíbený zejména 21letý rum. Díky teplému ostrovnímu podnebí je zde mnohem vyšší míra odparu, což znamená, že zrající jamajské rumy, jako je třeba 21 Year Old, vykazují vyšší úroveň zrání než třeba podobně staré skotské whisky.