Cihuatán Artesano Pineapple, 40%, 0,7l
Popis
Cihuatán Artesano Pineapple je jedinečná edice inspirovaná legendou o Gucumatzovi, mayském bohu zemědělství a tvořivosti. Tento rum vzniká v srdci El Salvadoru, v obci Santa María Ostuma, kde se dva měsíce macerují kousky ananasu odrůdy Golden Pineapple v desetiletém melasovém rumu z kolonového destilačního zařízení.
Rumy Cihuatán, inspirované stejnojmenným údolím, nesou odkaz mayských obyvatel, kteří zde žili mezi roky 900 a 1 200 n. l. Jejich touha po vědění a inovacích se promítá do každé lahve. Destilerie, založená roku 2004, je jedinou palírnou v zemi a pohání ji obnovitelná energie z cukrové třtiny. Master blender Gabriela Ayala dohlíží na každý krok výroby a vytváří čarovné a jedinečné rumy.
Cihuatán Artesano Pineapple je lehce krémový, vyváženě sladký s tóny karamelizovaného ananasu a vanilky. Rum odpočívá v sudech po bourbonu, které spolu s tropickým klimatem El Salvadoru přispívají k jeho dokonalé chuti. Věřte, že tento rum přinese exotický zážitek plný historie a tradičního řemesla.
Podobné produkty
Země původu | Salvádor |
Objem lahve | 0,7 l |
Obsah alkoholu | 40 % |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Rumy Cihuatán (čti [siuatán]) jsou inspirovány stejnojmenným údolím v El Salvadoru. V údolí Cihuatán kdysi stálo stejnojmenné město. Bylo postaveno mayským kmenem, původními obyvateli, kteří zde žili mezi roky 900 a 1 200 n. l. Mayové byli prosperující společností, jíž tvořili mj. matematici, astronomové a obchodníci. V jejich touze po vědění a inovacích nalézají rumy Cihuatán svou inspiraci.
Slovo „Cihuatán“ znamená v jazyce pipil, který je příbuzný aztéčtině, „zem za spící ženou“. Legenda praví, že před mnoha staletími přišla do údolí Cihuatán bohyně, jež tamní půdu obdařila hojností a úrodností. Z její vůle údolí rozkvetlo do podoby úrodných polí s cukrovou třtinou a tou nejčistší vodou. A právě ty dnes tvoří dvě klíčové ingredience rumů Cihuatán.
El Salvador je jedna z nejmenších zemí světa, která nemá jako jediná ze zemí Střední Ameriky přístup ke Karibskému moři. Celoročně zde panuje vesměs teplé, tropické počasí, které si lze vychutnat na nádherných plážích s tmavým pískem a vodou Tichého oceánu.
Rumy Cihuatán jsou ručně vyráběny ve stejnojmenném údolí v El Salvadoru, v destilerii, jež byla založena roku 2004 a je jedinou palírnou v zemi. Je poháněna obnovitelnou energií, kterou čerpá z vylisovaných zbytků cukrové třtiny. Na každý krok výrobního procesu, od sazenic cukrové třtiny přes fermentaci a destilaci třtinového sirupu a melasy až po lahvování, se pečlivě dohlíží. Místní master blender, Gabriela Ayala, vymýšlí čarovné a jedinečné rumy inspirované mayským odkazem a ze sudů, ve kterých její výtvory odpočívají, nespustí zrak.
Destilerie má dvě sklepení, ve kterých jsou sudy (většina z nich po bourbonu) uloženy. Změny v klimatu El Salvadoru přispívají k dokonale stařeným rumům.
Původní obyvatelé, kteří žili v údolí a městě Cihuatán v dobách starověku, věřili v existenci spirituálního strážce každého z nás, který na sebe bral podobu několika posvátných zvířat, jež splynula v jednu bytost. Říkali jí Nahual (čti [naual]). Spirituální strážce Nahual inspiroval blend rumů Cihuatán, který byl stvořený k uctění odkazu Mayů. Nový život prastarému mýtu o bytostech Nahual vdechl svými kresbami proslulý salvadorský umělec Gabriel Granadino.